Briga o starijima i nemoćnima, vođenje kateheza, vođenje dječjeg i odraslog zbora, molitva, briga o crkvi... To sve časne sestre rade

KRAPINA: Proslavljeno 75 godina djelovanja Milosrdnih sestara Svetog Križa

Objavljeno: 17.06.2024. zagorjeinternational

Jučer je u Župi svetog Nikole biskupa u Krapini održano misno slavlje koje je predvodio don Velimir Tomić, hrvatski misionar u afričkoj državi Tanzaniji. Don Tomić djeluje u misiji Uzvišenja Svetog Križa, pa je zanimljivo kako je upravo on bio dio euharistijskog slavlja u kojem je cijela župna zajednica slavila 75 godina djelovanja Milosrdnih sestara Svetog Križa u Krapini.

Uz spomenuti jubilej, također je proslavljeno 60 godina redovništva sestre Blažene i 50 godina redovništva sestre Mihajle. U slavlju su sudjelovali i krapinski župnik Davor Štuljan te gvardijan franjevačkog samostana fra Franjo Tomašević.

Župnik Štuljan dotaknuo se prispodoba u kojima Isus govori o svojoj dubini i veličini božanske stvarnosti. Na taj način Isus je želio ljude upoznati s Bogom. U nedjeljnom evanđelju prepričana je prispodoba o sijaču i Bogu. U drugom dijelu homilije župnik je spomenuo 75 godina djelovanja sestara u Krapini. Rekao je kako su 1949. godine prve časne došle u Krapinu te kako se baš 16. lipnja slavi njihova nebeska zaštitnica i utemeljiteljica, blažena Marija Terezija Scherer koja se rodila i živjela u Švicarskoj.

Kada je ustanovljen red Milosrdnih sestara Svetog Križa, sestre su se brinule o bolesnima, nemoćnima, potrebitima i djeci. Iz Švicarske su se preselile na sve kontinente, a u Hrvatskoj se njihova središnja kuća nalazi u Đakovu. Na kraju homilije, župnik Štuljan pobliže je opisao sve što sestre rade za župu (briga o starijima i nemoćnima, vođenje kateheza, vođenje dječjeg i odraslog zbora, molitva, njihova tiha prisutnost, briga o crkvi…).

Na kraju svete mise, župnik je sa svojim suradnicima uručio poklon i riječi zahvale časnim sestrama koje djeluju u Krapini – sestri Blaženi, sestri Mihajli, sestri Hermili i za sestru Bogomilu koja je u Krapini djelovala više od 40 godina, a trenutno se nalazi u domu. Uz župnika, svoje je zahvale i prigodan govor časnama uputio i krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović, koji je uručio zajednički poklon za časne sestri Mihajli.

Nakon Gregurovića, prigodno se obratila sestra Nikolina Nikolić, zamjenica provincijalne poglavarice. Zahvalila je na radu sestara u Krapini, ali i župniku te cijeloj župnoj zajednici na svakoj podršci i molitvi koja se svih ovih godina prepoznaje i iznimno cijeni. Sestra Nikolina zahvalila je i bivšim župnicima koji su djelovali u Krapini te još jednom čestitala sestrama slavljenicama na njihovom djelovanju. Nakon završnog blagoslova svaki je zbor (odrasli, mladi i dječji) otpjevao po jednu pjesmu kao zahvalu časnama na svemu što čine i za njihovu prisutnost kroz molitvu i toplu riječ, stisak ruke te zagrljaj. Druženje se nakon mise nastavilo uz ručak i kolače u dvorištu župnog dvora.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba