Zbog obilnih kiša evakuirano 36.000 ljudi

KATASTROFA U KINI: Izlilo se čak 11 rijeka – šteta se penje na 225 milijuna dolara

Objavljeno: 17.06.2024. zagorjeinternational

Oko 36.000 ljudi evakuirano je nakon velikih poplava uzrokovanih obilnim kišama u jugoistočnoj kineskoj pokrajini Fujian, izvijestila je u nedjelju novinska agencija Xinhua pozivajući se na lokalne vlasti, prenosi Fenix magazin

Veliki dijelovi Fujiana razoreni su nakon jake kiše koja pada od subote ujutro, zbog čega su vlasti izdale nalog za evakuaciju, navodi se u izvješću. 

Obilne oborine pogodile su gotovo 180.000 ljudi, a poplave uništile 12.350 hektara usjeva, prouzročivši izravne ekonomske gubitke od oko 225 milijuna dolara izravnih gubitaka. 

Između subote ujutro i nedjelje ujutro neke su hidrološke postaje u 11 rijeka u pokrajini izvijestile o vodostajima do 3,65 metara iznad razine upozorenja. Do nedjelje ujutro vodostaji na sedam postaja ostali su iznad ove oznake. 

Za nekoliko regija predviđaju se daljnje obilne oborine, upozorile su kineske vlasti u nedjelju navečer. 

Prema Nacionalnom meteorološkom centru, očekuje se da će dijelovi jugoistočnih provincija Zhejiang, Fujian, Jiangxi, Hunan i Guangdong te zapadnije pokrajine Guizhou, Guangxi, Sečuan i Yunnan biti pogođeni jakim oborinama ili olujama u ponedjeljak. 

Predviđeni su jaki pljuskovi, uključujući količinu padalinu veću od 70 milimetara na sat i grmljavinske oluje, izvijestio je Centar. 

Ministarstvo vodnih resursa i Meteorološki zavod izdali su narančasti stupanj upozorenja – drugi najviši. Za neka područja u jugozapadnom Zhejiangu i sjevernom Fujianu izdano je najviše crveno upozorenje zbog opasnosti od izlijevanja planinskih potoka, a od lokalnih vlasti zatraženo je da poduzmu mjere predostrožnosti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba