VIDEO: Hrvatski izbornik ispričao se navijačima za visok poraz od Španjolske

DALIĆ JUTRO POSLIJE PORAZA: Petković nije trebao pucati penal i morao je zabiti gol. Riješit ću ja to

Objavljeno: 16.06.2024. AB

Hrvatska nogometna reprezentacija otvorila je Europsko prvenstvo 0:3 porazom nasuprot Španjolske. Dan nakon teške noći na Olimpijskom stadionu, izbornik Zlatko Dalić obratio se medijima.

– Poraz smo zaslužili i nije nimalo ugodno. Govorio sam nakon Portugala da nam je to samo trening utakmica i da ne znači puno, jer čekala nas je još teža. Jesu li to bile naše slabosti, loš dan ili jako dobar protivnik… Glavni razlog je da smo protiv Španjolske loše otvorili utakmicu, bili premalo agresivni, stajali predaleko od igrača i loše izgledali u svakom duelu. To je bilo prvih 15 minuta. Nakon toga, uspostavimo kontrolu i primimo gol iz situacije koja nije za nas uobičajena. Ne mogu se oteti dojmu da smo sva tri gola prejeftino primili. Svaki njihov šut završio je u golu. Nije nas prijateljski ogled s Portugalom zavarao, ali davao nam je razloga za optimizam. Jučer je nedostajala agresivnost, kasnili smo. Protivnik je bio predobar za nas – započeo je Dalić.

Zašto ste mijenjali Modrića i Kovačića?

Mi smo bili svjesni da nakon sat vremena ne uspijevamo nešto okrenuti. Tada smo shvatili da moramo odmoriti Luku i Kovačića jer se već okrećemo Albaniji. Imamo iskusne igrače koji su svašta prošli. Ne smijemo dopustiti pesimizam, tome nema mjesta. I dalje je sve u našim rukama i na našoj strani. Naravno da moramo biti bolji i okrenuti se utakmicama koje su pred nama. Na meni je da okrenem situaciju. Nemamo koristi debatirati o Španjolskoj i lošim stvarima, igrači su svjesni da je to bilo loše. Treba biti pozitivan.

Zašto je Petković izvodio penal?

Petković nije trebao pucati, jer je pravilo da igrač koji je iznudio penal ne puca. Ako već mi s klupe nismo uspjeli riješiti, postoji hijerarhija u momčadi i on nije trebao pucati penal. Nema tu uzimanja odgovornosti i to ću ja riješiti. Trebao je pucati Perišić ili Majer.

Je li Bruno mogao zabiti gol prije penala?

Mislim da je morao zabit gol. Možda ga je igrač izbacio iz koraka ili ritma, ali gol je bio prazan. Morao je napraviti sve da zabije taj gol. To je moj dojam, da je trebao dati dodatni napor da zabije.

Kako ste zadovoljni igrom Perišića?

Moramo cijeniti sve što je napravio da se vrati. Sigurno da je napredovao, ali da je to za cijelu utakmicu, to ćemo vidjeti. Zato smo ga i stavili 35 minuta u jakoj utakmici, da mu vratimo ono što mu bude trebalo. Nije mu lagano, pokušavao se vratiti i to poštujem i cijenim. Činjenica je da nije u stanju u kakvom je bio prije ozljede.

Jeste li gledali utakmicu Italije i Albanije?

Gledao sam snimku kasnije. Bili su dosta ravnopravni, čak je Albanija mogla i izjednačiti. Ne smijemo ih podcijeniti, imaju ambiciju i podršku, energiju s izbornikom. Nisu bili puno lošiji od Italije, koja je imala posjed i kontrolirala utakmicu. Nisu Albanci ni blizu Španjolske, ne smijemo ih podcijeniti, ali sve je na nama. Imat ćemo i mi dominaciju, morat ćemo znati riješiti tu utakmicu. Moramo se postaviti kao pobjednici. Mi smo se trudili, ali nismo bili kompaktni. Nitko na svojoj poziciji nije dao maksimum jer je sama pozicija bila loša i nekonkurentna. Bili smo spori, nismo napravili prekršaj cijelo poluvrijeme pred 50 tisuća navijača. U velikoj mjeri to je zasluga brzih i okomitih Španjolaca, ali mi nismo bili pravi ni pokazali kvalitetu. Treći gol ubio je našu ambiciju i želju, to je bila slika naše neučinkovitosti i loše partije, pogotovo u tom prvom poluvremenu.

Poruka navijačima?

Ja bih se ispričao navijačima, 100 tisuća naših u Berlinu je ponos. Opet, žao mi je što smo ih razočarali, što nisu doživjeli bolju Hrvatsku. Oni su krenuli sjajno navijati, a rezultat ih je razočarao. Isprika svima koji su došli u Berlin, bez karte ili s kartom. Ja sam uvjeren da nas neće ostaviti na cjedilu, nego biti naša snaga i energija u Hamburgu. Ja cijelo vrijeme stišavam euforiju, ali ne možeš to spriječiti. Mi to osjetimo, možda nas je to malo sputalo, ali nema opravdanja. Morali smo pokazati više, ostaviti sve na terenu. Kod nas je bilo suprotno. No, nismo mi neiskusni pa da nas to poremeti. Idemo napraviti sve što možemo da izađemo iz ove situacije. Najlakše je potonuti i predat se, reći da nema ništa od toga, ali nije gotovo. Glava gore, idemo se posložiti, dati maksimum i ostvariti naš cilj, a to je prolazak grupe. Ostvarit ćemo ga kroz igru, pobjedu, dobar pristup, trening i pozitivnu atmosferu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba