NE MOGU SE DOGOVORITI: Otac ga želi vratiti u Krapinu, a majka želi da tijelo ide u London. Problem je i tko će sve platiti

BIZARNO: Josipovo tijelo i dalje leži u Dublinu jer su rastavljeni roditelji podnijeli dva zahtjeva za njegovim povratkom?!

Objavljeno: 16.06.2024. zagorjeinternational

Josip Štrok (31) iz Strahinja kod Krapine je u ožujku nasmrt pretučen u Dublinu. Tijelo je još u Irskoj jer su njegovi rastavljeni roditelji podnijeli dva zahtjeva za povratak tijela.

– Ovakvu situaciju još nismo imali, meni je ovo prvi put da se roditelji ne mogu dogovoriti, rekao je za 24sata hrvatski veleposlanik u Irskoj Davor Vidiš.

Kako je objašnjeno, tijelo nije prebačeno u Hrvatsku jer su i Nedjeljko, Josipov otac i njegova bivša žena, Josipova majka zatražili da ga preuzmu. Ranije je objavljeno kako majka želi da tijelo ide u London, a otac u Hrvatsku, točnije Krapinu gdje živi. Navodi kako na to ima pravo, jer ga je supruga njega i sina ostavila dok je Josip imao samo 12 mjeseci, pa je on dobio skrbništvo.

– Roditelji se ne mogu dogovoriti. Pretpostavljam da će se u jednom trenutku pokrenuti parnica te čekamo dogovor. Pokušavali smo požuriti mrtvozornika da donese odluku, ali to je stvar njihovog dogovora, mi tu ne možemo ništa – rekao je veleposlanik Vidiš te potvrdio da je tijelo kod mrtvozornika.

Dodaje da je jedan od problema i tko će platiti troškove ležanja i čuvanja tijela.

– Mi smo tražili odgovor, nismo ga dobili. S obzirom na situaciju, troškovi se vjerojatno neće naplatiti. Samo je pitanje do kada će biti tako – kaže nam veleposlanik te potvrdio da će i dalje biti u kontaktu s oba roditelja.

Da nema ništa novo u ovom slučaju, rekao nam je i Josipov otac, Nediljko Štrok.

Mrtvozornik ne izdaje nalog, jer je zahtjev podnijela i majka. Ja s njom nisam u kontaktu. I dalje se nadam da će se to sve srediti – rekao je Nediljko, koji dodaje da će uskoro izaći u javnost s novim informacijama.

Irski mediji objavili su ranije kako je policija uhitila trojicu osumnjičenih koji se povezuju sa smrti 31-godišnjeg Hrvata. Jednog od osumnjičenih su pustili iz pritvora, dok su druga dvojica bila na sudu. Riječ je o tinejdžerima Anthonyju Delappeu (18) i Conoru Raffertyju (19). Oni su optuženi za ubojstvo, ali i za napad.

Podsjetimo, Štrok i njegov prijatelj David Družinec pretučeni su 30. ožujka. Družinec je ispričao medijima da je sve započelo u lokalnoj trgovini, kada je skupina muškaraca prišla Hrvatima i napala ih da ne poštuju njihovu zemlju, jer ne pričaju na engleskom. Ukrcali su se, prepričao je, na autobus, a napadači su ih pratili automobilom. Kada su izašli iz javnog prijevoza, napali su ih.

Došli su straga, prvo me udarili bejzbol palicom, ili nečim drugim, ne znam čime. Pao sam u nesvijest. Nakon nekoliko minuta uspio sam ustati. Vidio sam što je radio Josipu. Htio sam mu pomoći i dobio sam udarac još četiri puta i bio sam gotov. Zadnje čega se sjećam od tog trenutka je da sam vidio svjetla Hitne pomoći – prisjetio se Družinec.

Obojica su se poznavala od djetinjstva te su zajedno 2019. godine preselili u Irsku radi boljeg života.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba