Štete se u Humu na Sutli još uvijek zbrajaju. Načelnik Jutriša zavapio:

“Vodotoci kod nas nisu čišćeni 30 godina, dok su drugdje ‘pobrijani na nulu’ – već devet godina nije krenula ni rekonstrukcija ceste” 

Objavljeno: 15.06.2024. zagorjeinternational

Najstariji Humčani ne pamte nevrijeme kakvo su doživjeli prije tjedan dana. Poplavila su dvorišta i kuće, stradale ceste i poljoprivredni usjevi. Štete se još uvijek zbrajaju. 

Načelnik Zvonko Jutriša u razgovoru za Radio Stubicu rekao je kako su najveće štete upravo na komunalnoj infrastrukturi. Otvorilo se 30-ak klizišta, odrona, po cestama su nastali grabe od pola metra. Rekao je kako su najveći teret u ovoj havariji koja im se dogodila podnijeli vatrogasci i sami mještani koji su spašavali što se spasiti moglo. 

Načelnik je uputio i kritiku nadležnim institucijama zbog neodržavanja vodotoka i cesta. 

– Vodotoci kod nas nisu čišćeni više od 30 godina, dok je vodotok na Kosteljini, tamo od Bežanca, Pregrade, Krapinskih Toplica, Velikog Trgovišća “pobrijan u nulu”. Kod nas je to zanemareno. Ispada da su to neke grabe, ali to je ustvari izvor Kosteljine, potoka koji ide dalje u rijeku Krapinu. Hrvatske ceste već devet godina nisu krenule u rekonstrukcije ceste od Huma prema Pregradi. Nažalost, ono što se napravilo u godinu dana dok je Hajdaš bio ministar prometa, se napravilo. Dalje sve stoji, a mi još uvijek nemamo informacija kada će ta cesta u obnovu – rekao je Jutriša.  

Pojedina humska naselja stradala su od tuče, no štete nisu tolike da bi se i za taj dio mogla proglasiti prirodna nepogoda. 

Načelnik je pozvao mještane da štetu prijave do 20. lipnja. Obrazac za prijavu štete može se preuzeti u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Hum na Sutli. Uz obrazac je potrebno je priložiti fotografije nastale štete, te kod upisa štete na građevinama i poljoprivredi obavezno upisati broj katastarske čestice i katastarsku općinu. Prilikom prijave štete na nasadima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava obavezan sadržaj u prijavi štete mora biti matični broj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.  Nakon što se izvrši kvalitetna procjena štete i prikupe relevantni podaci, načelnik Jutriša očekuje i pomoć od države.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba