FOTOGALERIJA: Čak 90 zagorskih umjetnika predstavilo se na najvažnijem trijenalu u ovom djelu Hrvatske

UMJETNIČKI JUBILEJ: U Krapini otvoren 10. Zagorski likovni salon – evo tko su ovogodišnji laureati

Objavljeno: 15.06.2024. zagorjeinternational

Umjetnički svečano bilo je jučer u Krapini gdje je otvoreno jubilarno 10. Izdanje trijenala ‘Zagorski likovni salon’. Kako to sama ideja i tradicija nalažu bila je to prilika za napraviti jedan pregled što su to zagorski likovnjaci radili prošlih godina, a mogu to s ponosom izložiti publici. 

Valja napomenuti, kako je okupljenima o samoj povijesti ovog najvećeg likovnog salona, njegovom pokretanju, ali i odabiru autora više kazala donedavna kustosica Gradske galerije Vesna Kunštek. Ovo nije bio lak zadatak jer na ovogodišnjoj izložbi stručni žiri odabrao je 122 umjetnička dijela od 90 autora, a kroz svih 10. Dosadašnjih izdanja prikazano je njih više od 1000.  

Ovogodišnje nagrade pripale su redom zagorskim umjetnicama pa su tako laureatkinje Zagorskog umjetničkog salona postale Andrea Pavetić, Anita Kos i Sunčanica Tuk, a nagrada za životno djelo otišla je u ruke Marti Makanec. 

Ovom prilikom ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Grozdana Pavlović istaknula je kako je Salon postao neizostavni dio kulturnog života naše sredine. 

– Kulturni dragulj Krapine okuplja strastvene pojedince iz likovne umjetnosti, no isto tako i one iz dramske, glazbene pa i filmske te književne umjesnosti. Zagorski likovni salon umjetnička je manifestacija koja je sad već dugu i bogatu povijest promicanja suvremene umjetnosti u sjeverozapadnoj Hrvatski. Okuplja umjetnike raznih profila i generacije pružajući im platformu za prezentaciju radova – kazala je Pavlović istaknuvši kako je cilj salona s jedne strane promicanje raznovrsnosti, a s druge uz poznata imena promovira i manje poznate umjetnike zagorskog kraja.  

Članica stručnog žirija Branka Hlevnjak osvrnula se na kvalitetu i raznovrsnost pristiglih radova. 

– Doista, kvaliteta je na visokom nivou pa će svatko pronaći nešto što će ga zadiviti. Bilo da više vole minimalizam i koncept ili pak figuraciju. Sva ona poezija koja je proizašla iz individualnih rukopisa umjetnika je ovdje prisutna u najbolje izboru koji smo vam mogli priuštiti – rekla je Hlevnjak ocijenivši izložbu visokom peticom. 

Krapinski dogradonačelnik Ivica Hršak iskoristio je ovu prigodu za čestitati svim umjetnicima koji su ovdje izlagali. 

– Umjetnici su svojim radovima podržali ideju kako treba likovne radove Zagoraca prikupiti i prikazati ih na jednom mjestu. Naravno, između prvog koraka od ideje i onog do organizacije postoji još puno međukoraka, a kad tome dodamo 24 godine, možemo reći kako je ovo itekako značajna manifestacija – poručio je Hršak. 

Ispred krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara, pročelnica Martina Gregurović Šanjug uručila je Zahvalnicu Pučkom otvorenom učilištu i Galeriji grada Krapine povodom lijepog jubileja. 

– S posebnim ponosom i čašću Krapinsko – zagorska županije podupirala je naše likovne umjetnike svih ovih godine, a kako i ne bi kad ovaj salon ima toliku važnost u doprinosu likovnom stvaralaštvu Zagorja kazala je Gregurović Šanjug istaknuvši kako nije bilo lako održati tradiciju, ali to su ovdje uspjeli. 

Važnosti Zagorskog likovnog salona posvjedočila je i izaslanica ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, Rašeljka Bilić koje je primijetila kako uz galerijsku djelatnost Galerija grada Krapina se može podičiti i odličnom muzejskom djelatnošću. 

– Pratimo godinama vaš rad i slobodno možemo reći kako obavljate odlično i muzejsku i galerijsku djelatnost, a ova manifestacija samo potvrđuje kontinuitet rada i podržavanja lokalnih umjetnika. Ovakvi presjeci scene su nam posebno veselje jer stvarno nedostaje preglednih izložbi gdje možemo vidjeti rad naših umjetnika. Podržavat ćemo vas i dalje jer je to nacionalna i kulturna odgovornost – zaključila je Bilić kojoj je pripala čest otvoriti 10. Zagorski likovni salon.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba