Otkriven duboki misteriji našeg planeta

STIGLA POTVRDA: Zemljina unutarnja jezgra usporava – ovo mijenja duljinu dana

Objavljeno: 15.06.2024. zagorjeinternational

Nedavna studija potvrđuje da se rotacija Zemljine unutarnje jezgre doista usporila, postavljajući pitanja o dinamici jezgre planeta i potencijalnim učincima naš cjelokupni planet, piše Dnevnik.hr

Znanstvenici sa Sveučilišta Južne Kalifornije (USC) sugeriraju da bi ova promjena mogla malo promijeniti duljinu naših dana za djeliće sekunde. 

– Kada sam prvi put vidio seizmograme koji su ukazivali na ovu promjenu, bio sam zatečen. No kada smo otkrili još dvadesetak opažanja koja signaliziraju isti obrazac, rezultat je bio neizbježan – kaže znanstvenik za Zemlju John Vidale s USC-a. 

To usporavanje je značajno jer nije primijećeno desetljećima.  

– Unutarnja je jezgra usporila po prvi put nakon mnogo desetljeća. Drugi su se znanstvenici nedavno zalagali za slične i različite modele, ali naša najnovija studija pruža najuvjerljivije rješenje – dodaje Vidale. 

Zemljina unutarnja jezgra, supervruća i gusta kugla od željeza i nikla, veličine je oko dvije trećine Mjeseca i nalazi se više od 4800 kilometara ispod površine. Razumijevanje njezinih značajki pomaže razotkriti Zemljinu povijest. Vidale i njegov tim analizirali su podatke iz 121 ponavljajućeg potresa zabilježenog između 1991. i 2023. u blizini otočja South Sandwich, s podacima iz nekoliko nuklearnih pokusa. Ti su događaji proizveli značajne seizmičke valove koji su otkrili kretanje Zemljine unutarnje jezgre. 

Znanstvenici prate položaj i kretanje unutarnje Zemljine jezgre proučavajući kako seizmički valovi mijenjaju brzinu i smjer. Prividno usporavanje jezgre, koje je, čini se, počelo oko 2010. godine, moglo bi biti povezano s kretanjem vanjske jezgre od tekućeg željeza, koja stvara Zemljino magnetsko polje, ili gravitacijskih sila. 

Implikacije novog otkrića još nisu u potpunosti shvaćene. Iako promjene u brzini i smjeru jezgre nisu neuobičajene, nema neposrednog razloga za uzbunu.  

– Bilo bi to vrlo teško primijetiti, reda veličine tisućinke sekunde, gotovo izgubljeno u buci uzburkanih oceana i atmosfere – pojašnjava Vidale. 

Studija koja je objavljena u časopisu Nature, ipak unapređuje naše znanje o dubokim geološkim misterijama Zemlje, sugerirajući složeniju dinamiku Zemljine unutarnje jezgre.  

– Ples unutarnje jezgre mogao bi biti još življi nego što se dosad mislilo – zaključuje Vidale.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba