MUČAN SLUČAJ IZ SLAVONIJE: Djelatnici Centra za socijalnu skrb više puta su ih upozoravali

Roditelji (23 i 22) osuđeni jer nisu brinuli o djeci – oduzeta su im: Nisu ih znali nahraniti, previti ih, nisu ih kupali,…

Objavljeno: 14.06.2024. zagorjeinternational

Roditelji iz Slavonije osuđeni su na uvjetne kazne jer se nisu brinuli o djeci niti su slušali djelatnike nadležnog centra za socijalnu skrb, prenosi Index.
Otac u dobi od 22 godine i majka od 23 godine nepravomoćno su proglašeni krivima što su od prosinca 2019. do siječnja 2021., u mjestu u Slavoniji, kao roditelji djece rođene navedenih godina, iako svjesni minimalnih potreba djece za njihov pravilan rast i razvoj, te višekratno upozoreni od djelatnika Centra za socijalnu skrb na obvezu stvaranja sigurnog okruženja za djecu, nisu znali nahraniti djecu, previti ih, nisu bili upućeni u važne činjenice vezane uz adekvatnu skrb o djeci kao što je djetetov liječnik, težina djeteta, veličina odjeće koju dijete nosi.

Kuća je bila hladna, neuredna, nisu osigurali ogrjev ni prehranu za djecu, bili su usmjereni isključivo na zadovoljenje vlastitih potreba, nisu poštovali upute djelatnika Centra za socijalnu skrb, a njihovo ponašanje bilo je ozbiljna ugroza za život, zdravlje i razvoj djece. Zbog toga su na prijedlog Centra za socijalnu skrb, rješenjem suda, lišeni prava na roditeljsku skrb za oboje djece, piše Glas Slavonije.

Tri kaznena djela

Kao roditelji su grubo zanemarili svoje dužnosti podizanja, odgoja i obrazovanja djece te nisu provodili odluku za zaštitu dobrobiti djeteta koje je odredio Centar za socijalnu skrb, čime su počinili tri kaznena djela protiv braka, obitelji i djece. Sud ih je svakog pojedinačno osudio za svako kazneno djelo na po šest mjeseci zatvora, objedinjeno na deset mjeseci zatvora, no uvjetno su kažnjeni tako što u zatvor neće ići ako u vremenu u dvije godine ne počine novo kazneno djelo. Socijalna radnica koja je radila na njihovu predmetu navela je da se radi o osobama koje su stupile u izvanbračnu zajednicu još dok je otac bio maloljetan.

S obzirom na činjenicu da roditelji u međuvremenu nisu stvorili sigurno okruženje za dijete, ni uvjete u kojima bi dijete moglo boraviti, odmah nakon dolaska iz bolnice i drugo je dijete izdvojeno iz te obitelji. I tada je u tijeku bila mjera obiteljsko-pravne zaštite i Centar za socijalnu skrb je intenzivno radio s roditeljima kako bi stvorio sigurno okruženje za dijete, međutim to se nije dogodilo.

Roditelji se smatraju krivima, žao im je, iskreno se kaju i ne znaju gdje su sada djeca, piše Glas Slavonije. U prijavi Centra za socijalnu skrb iz 2021., između ostalog, navodi se kako je žurno izdvajanje i smještaj djeteta izvan obitelji jedini način zaštite života, zdravlja i tjelesne sigurnosti djeteta. Ni jedan roditelj nije znao reći kada je dijete jelo, koliko spava, otac ne zna djetetu promijeniti pelenu. Majka je u nekoliko dana promijenila samo oko 12 pelena, pupak nije tretiran jer navodi da joj nitko nije ništa za to dao.

Gledali sebe

Dijete nisu kupali od kada je došlo iz bolnice. Kadu za kupanje nemaju. Nemaju ni jedan ručnik za dijete. Dijete su hranili mlijekom iz tetrapaka iako majka navodi da je dojila dijete. Majka nije znala ni kolika treba biti temperatura dječje hrane.
Radi se o tome da nisu ni na koji način pokazali interes za edukacijom oko roditeljskih kompetencija, nisu slušali upute ni savjete djelatnika Centra za socijalnu skrb, svjesno su vrijeme provodili stihijski, na mobitelima i slično, i to je razlog zbog kojeg su lišeni prava na roditeljsku skrb u odnosu prema oboje djece.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba