Učenici sa 'ŠiZ'-a predstavili svoja istraživanja, a sada je red na lokalnoj zajednici hoće li poslušati mlade

“Predmet ‘Škola i zajednica’ nema sadržaj već učenici diktiraju što će sami istraživati – ovo je nada za Hrvatsku”

Objavljeno: 14.06.2024. Nikola Turin

Skraćenica ‘ŠiZ’ do samo prije par godina u Hrvatskoj je značila nešto posve drugačije, a danas se oko nje okuplja velik broj mladih u srednjim školama. Sav svoj rad koji su radili učenici u prošloj godini u sklopu programa ‘Škola i zajednica’ (‘ŠiZ’), u petak su prezentirali u Srednjoj školi Krapina.  

Ovaj netipičan predmet omogućuje mladima rad na konkretnim problemima, a krapinsko – zagorska dožupanica Jasna Petek naglasila je kako se program ‘Škola i zajednica’ provodi, osim u svih devet srednjih škola KZŽ, još samo u Gradu Zagrebu i Primorsko – goranskoj županiji.   

– Fakultativnim programom promovira se projektna i istraživačka nastava te se nastoji odgovoriti na potrebe mladih tako da metode mijenja sukladno novim tehnologijama. Nama u Krapinsko – zagorskoj županiji izuzetno je važno mladima i djeci poručiti kako nam je stalo do njihovog mišljenja i da ih nastojimo uključiti u donošenje odluka koje su vezane za njih – poručila je dožupanica Petek primijetivši kako učenici sa svojim projektima mijenjanju zajednicu na bolje. 

Nastavnica koja predaje ŠiZ u SŠ Bedekovčina Danijela Švigir kazala je kako se on tamo provodi već drugu godinu za redom. 

– Predmet pruža učenicima inovativno iskustvo gdje bez stresa samoinicijativno pristupaju problemu čime dobivaju iskustvo koje će im biti od velike koristi. Ove godine bavili smo se prometnom sigurnošću te su učenici prepoznali problem prometnice koja prolazi uz samu školu i predložili uspornike – kazala je profesorica Švigir dodavši kako je interes za program bio čak i prevelik. 

Učenica Izabela Zgorelec iz iste škole kazala je pak kako se njezina grupa bavila problematikom interneta. 

– Pokušali smo istraživanjima pokazati je li nam internet prijatelj ili neprijatelj što mi se jako svidjelo i da mogu birati, ponovila bi taj predmet. Zaključili smo kako puno ljudi koristi internet u krive svrhe pa se često dolazi do nasilja zbog toga – objasnila je Izabela kazavši kako se internet ipak može koristiti u dobre svrhe kao što je edukacija putem dokumentaraca o temama koje u školi obrađuju. 

Boris Jokić nije krio zadovoljstvo što može prisustvovati završnici ŠiZ-a u KZŽ gdje, kako kaže, je uvijek pozitivna atmosfera oko ovog predmeta.  

– Više od 150 učenika bave se izrazitom bitnim problemima te će oni govoriti o svojim istraživanjima. Sam predmet ‘Škola i zajednica’ je nešto potpuno novo u našim školama pošto je predmet koji nema sadržaj već učenici kažu čime se žele baviti i što žele istražiti, a na kraju i djelovati u zajednici. Ovo je nada za Hrvatsku jer mladi rade za zajednicu – zaključio je Jokić izrazivši nadu kako će ih lokalne zajednice poslušati.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba