Pogotovo nakon pandemije korone

Pada broj mlađih darivatelja krvi

Objavljeno: 14.06.2024. zagorjeinternational

Hrvatski Crveni križ (HCK) povodom Svjetskog dan darivatelja krvi ističe da je posljednjih godina, nakon pandemije koronavirusa, uočen pad broja mlađih darivatelja, a s obzirom na to da tijekom ljeta rastu potrebe za krvlju i krvnim pripravcima, pozivaju sve da se odazovu akcijama darivanja krvi.

– Kako bi se samodostatnost osigurala dugoročno, potrebno je znatno više animirati mlade darivatelje da se odazivaju akcijama darivanja krvi – poručuju iz HCK, dodavši kako je padu njihova broja, osim pandemije, pridonijelo i iseljavanje mlađe populacije.

Apeliraju i na žene, one kojima zdravlje omogućuje, da postanu darivateljice krvi i da se odazovu akcijama darivanja u svojim sredinama. Hrvatska pripada zemljama koje zahvaljujući dobrovoljnim darivateljima krvi imaju osigurane potrebne doze krvi, prenosi Hina.

Povećana potražnja

– Ispred nas su ljetni mjeseci u kojima je povećana potražnja za krvlju i krvnim pripravcima pa HCK poziva sve punoljetne i zdrave građanke i građane da se odazovu akcijama darivanja krvi – poručuju iz HCK-a.

HCK osigurava 80 posto potreba za krvi u Hrvatskoj. Ističu kako su lani, od ukupno prikupljenih 195.717 doza, HCK i njegova društva prikupili 155.469 doza. Pritom su 18 posto krvi darovale žene (njih 28.500), a 82 posto muškarci (126.969).

Najviše žena sudjeluje u akcijama darivanja krvi u Zagrebu, s udjelom od 27,94 posto, na području Međimurske (24 posto), Varaždinske (24 posto) i Zadarske županije (20 posto). Povodom Svjetskog dana darivatelja krvi, HCK organizira akciju darivanja danas u svom Edukacijskom centru, u Ulici Crvenog križa 14 u Zagrebu, od 12:30.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba