Vatrogasna zajednica KZŽ održala redovnu 41. izvještajnu skupštinu

NAŠI HEROJI: Zagorski vatrogasci lani imali ukupno 857 intervencija

Objavljeno: 14.06.2024. zagorjeinternational

U Vatrogasnom domu DVD-a Sveti Križ Začretje održana je redovna izvještajna skupština Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije, a prema iznesenim izvještajima VZKZŽ ostvarila je sve zadaće u protekloj godini. 

Na počeku sve nazočne pozdravio je predsjednik DVD-a Sveti Križ Začretje Miljenko Šoštarić koji je nazočne upoznao s radom DVD-a koji ove godine proslavlja svoju 140. obljetnicu.

Predsjednik VZKZŽ Stjepan Skuliber i zapovjednik VZKZŽ Marijan Lovrenčić podnijeli su izvješće o radu te financijsko izvješće, što su prisutni jednoglasno prihvatili. Isto tako, naglašeno je kako na području Krapinsko – zagorske županije ustrojeno 17 vatrogasnih zajednica gradova i općina dok je jedna još uvijek u osnivanju i to VZO Stubičke Toplice s dva DVD-a. Također je istaknuto kako na području županije djeluje 81 dobrovoljno vatrogasno društvo, s 1837 vatrogasnih operativnih članova, 3020 ostalih članova te 1177 pripadnika vatrogasnog pomlatka i mladeži. 

U svakoj općini i gradu

Od sedam gradova i 25 općina na području Krapinsko – zagorske županije, u svakoj općini – gradu ustrojeno je i djeluje najmanje jedno dobrovoljno vatrogasno društvo. U Gradu Krapini smještena je javna vatrogasna postrojba s 25 djelatnika, u Zaboku je smještena Zagorska javna vatrogasna postrojba s 48 djelatnikom od kojih je u Mariji Bistrici i Klanjcu dislocirano po osam djelatnika.

Na sjednicama Predsjedništva, Zapovjedništva i drugih radnih tijela Zajednice raspravljalo se o provođenju tekućih poslova, donosile su se odluke, zaključci i mjere za ostvarenje ciljeva i zadataka ove Zajednice. 

Vatrogasna zajednica Krapinsko – zagorske županije je u 2023. godini sufinancirala nabavu opreme za rad vatrogasnih postrojbi u iznosu od 700 eura te uređenje vatrogasnih spremišta u iznosu od 6118,66 eura. Odredbama Pravilnika utvrđeno je da će se nabava vatrogasnih vozila sufinancirati sa sedam posto nabavne vrijednosti s time da je maksimalni iznos za kombi vozilo 2000 eura, a za navalno vozilo-cisternu maksimalan iznos je 7000 eura. Nabava vatrogasnih vozila sufinancirala se s 20.364,12 eura.

U 2023. godini zabilježeno je ukupno 857 intervencija, od čega 141 požar, 634 tehničkih intervencija i 82 ostale intervencije. Također, tijekom 2023. godine Dobrovoljna vatrogasna društva i dvije profesionalne vatrogasne postrojbe bile su angažirane na aktivnostima koje su imale elemente prirodne nepogode uzrokovane olujnim vjetrom i tučom koja je u nekoliko navrata pogodila dijelove Krapinsko – zagorske županije. Prošla je godina isto tako bila prepuna raznih aktivnosti pa su tako vatrogasci sudjelovali na izvanrednoj dislokaciji, na ispomoći kod tehničkih intervencija u Vukovarsko – srijemskoj županiji na području grada Iloka, u Koprivničko – križevačkoj županiji te u redovnoj dislokaciji na otoku Braču (Supetar). 

U sklopu WRC Croatia Rallyja 2023. Zagreb u mjestu Veliki Tabor – Zagorska Sela – Kumrovec u travnju izvršeno je osiguranje rallyja, izvršeno je osiguranje brdske autoutrke “Zagreb Open – 29. Nagrada Stubičkih Toplica” na području naselja Pila i općine Stubičke Toplice kao i logistička potpora  super slaloma “2. Nagrade Pila” i autoslaloma “20. Nagrade Delta” na području naselja Pila – Hunjka. Također, odrađeno je i osiguranje manifestacije “26.susreti za Rudija“. 

Osposobljavanja 

Tijekom 2023 godine u organizaciji Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije provedena su osposobljavanja za zvanja i specijalnosti u vatrogastvu. Održano je 18 tečajeva za osposobljavanje kroz teorijsku nastavu i praktične vježbe za osposobljavanje dobrovoljnih vatrogasaca u sjedištima vatrogasnih zajednica općina i gradova u koje su bili uključeni i DVD-i koji su udruženi u te zajednice kao i ostala susjedna DVD-a. Ukupno je osposobljeno 386 pripadnika vatrogasnih postrojbi.

Održavale su se i vatrogasne vježbe: vježba u sklopu projekta “CRO-SI-SAFE” u Humu na Sutli te vježbe vatrogasnih postrojbi s područja jedinica lokalnih samouprava. Održano je 10 vatrogasnih natjecanja u organizaciji VZG, VZO, DVD-a (kupovi, terenska natjecanja) na kojima je sudjelovalo 110 ekipa s oko 1000 sudionika.

U suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom u 2023.godini organizirano je ljetovanje pomlatka i mladeži u vatrogasnom kampu u Fažani u kojem je u 10 smjena boravilo 193 pripadnika vatrogasne mladeži i pomlatka sa voditeljima iz 12 vatrogasnih organizacija.

U ime koordinacija naših županija VZVŽ, VZMŽ i VZKKŽ okupljene je pozdravio Saša Lenček, zamjenik Predsjednika VZVŽ koji je pohvalio rad same zajednice te poželio puno uspjeha u daljnjem radu.

Zamjenik predsjednika GZ Šmarje Pri Jelšah Blaž Šelekar istaknuo kako su zahvalni za dugogodišnju zajedničku suradnje u raznim vatrogasnim aktivnostima te poželio da se ta suradnja nastavi i dalje.

Skupštinu je pozdravio u ime župana Krapinsko – zagorske županije načelnik Svetog Križa Začretja Marko Kos koji je rekao kako je preventiva, edukacija i ulaganje u mlade budućnost vatrogastva te iskazao svoje zadovoljstvo prikazanom spremnošću vatrogasaca na svim poljima djelovanja. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba