UZ PRVI ROĐENDAN: Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata ‘Voća’ potpisala sporazum o suradnji s prijateljskom Udrugom ‘Tigar 90/91’ Rakitje

KOČET: Imaju izvrsne ideje i projekte i jako su dobro povezani s okolnim udrugama s kojima surađuju. Bit ćemo im podrška

Objavljeno: 14.06.2024. Vanja Hozmec

U prostorijama NK ‘Vindija’ u Donjoj Voći u petak je održana prva redovna godišnja skupština Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata ‘Voća’. Ovo je ujedno bila prilika da, za prvi rođendan, potpišu sporazum o suradnji na daljnjim projektima s prijateljskom Udrugom ‘Tigar 90/91’ Rakitje.

Predsjednik Udruge, ujedno i predsjednik Općinskog vijeća Donje Voće Željko Žmegač, rekao je da udruga broji 80-ak članova – 60-ak stalnih i 20-ak podupirućih.

240 branitelja 

– Rad Udruge u prošloj godini je bio intenzivan. Nadam se da ćemo to ponoviti u narednoj godini, ali sve dići na još viši nivo. Trenutno radimo na ustroju Udruge jer postojimo tek godinu dana. Od 80-ak članova koliko brojimo, Općina Donja Voća je u Domovinskom ratu dala oko 240 branitelja što u policijskih formacijama, što u Zboru narodne garde i to nam daje za pravo da osnujemo svoju udrugu jer je dosta naših branitelja bilo učlanjeno u okolne braniteljske udruge – rekao je Žmegač i  istaknuo da mu je posebno drago što su im se ovom prilikom pridružili članovi braniteljskih udruga susjednih općina i gradova, te članovi Udruge branitelja ‘Tigar 90/91’ iz Rakitja.

Predsjednik Udruge ‘Tigar 90/91’ iz Rakitja Petar Bajan otkrio je da je velik dio branitelja s područja Donje Voće bio upravo u Jedinici za posebne zadatke Rakitje u 1. gardijskoj brigadi. 

– Naša udruga postoji preko 20 godina, a oni su osnovali svoju udrugu branitelja lani, pa smo im sada došli dati podršku na njihovoj godišnjoj skupštini. Ujedno, ovom prilikom smo potpisali sporazum o suradnji između naših udruga i u budućnosti ćemo se zajedno prijavljivati za projekte prema Ministarstvu branitelja, odnosno, prema Europskoj uniji – rekao je Bajan pa je naveo i nekoliko detalja o samoj udruzi:

– Inače smo jedina udruga u Hrvatskoj koja ima spomen dom, imamo ustanovu za sveobuhvatnu skrb u kojoj vodimo brigu o braniteljima i nismo udruga tipičnog stacionarnog tipa, već našim braniteljima, ali i braniteljima iz nama susjednih zemalja koji ovdje dolaze na liječenje i slično, nudimo privremeni smještaj za njih i njihove obitelji, osiguran prijevoz na preglede te tri obroka dnevno – istaknuo je Bajan. 

Podršku je Udruzi hrvatskih branitelja Domovinskog rata ‘Voća’, kao izaslanik Varaždinske županije, došao dati i saborski zastupnik Predrag Štromar. 

– Županija podržava sve udruge koje rade, koje su aktivne i koje brinu o svojim članovima, a vidimo da članovi s ovog područja nisu bili zadovoljni time što nemaju vlastitu općinsku udrugu, pa su je lani i osnovali. Već sada je vidljivo da su izuzetno aktivni i da promiču sve ono što su radili branitelji 90-ih godina kada su oslobađali Hrvatsku te da će sve te informacije prenositi našim mladim naraštajima koji o tome ne znaju. Moramo ih naučiti zašto oni danas žive u slobodi i miru i zašto su ovi ljudi nekada bili u ratu – rekao je Štromar i dodao da je sa sjevera Hrvatske u Domovinskom ratu bilo jako puno branitelja. 

Načelnica Donje Voće Sanja Kočet dodala je da Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata ‘Voća’, iako jedna od najmlađih, ima najviše članova. 

– U goste im je danas stigla delegacija Udruge ‘Tigar’ iz Rakitja s desetak članova, potpisali su sporazum o suradnji, a surađuju već naveliko i ovo je samo potvrda za daljnji nastavak aktivnosti na određenim projektima. Proveli smo ih po općini, pokazivali smo naše projekte, a u gostima je bio i general i državni tajnik Zdravko Jakop – istaknula je načelnica Kočet, pa otkrila veliku novost:

Novi prostori 

– Udruga će do kraja godine, najkasnije početkom iduće, dobiti vlastiti prostor u sklopu prostorija Dobrovoljnog vatrogasnog društva, kao i ostale udruge koje dosad nisu imale svoj prostor. S obzirom na to da je s našeg područja u ratu bilo jako puno branitelja, njih oko 240, najmanje što mi kao Općina možemo je njima davati poticaj za dalje. Imaju izvrsne ideje i projekte i jako su dobro povezani s okolnim udrugama s kojima surađuju. Bit ćemo im podrška – poručila je Kočet.

Inače, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata ‘Voća’ osnovana je 1. svibnja 2023. godine. U Domovinskom ratu s područja općine sudjelovalo je mnogo branitelja raspoređenih i uključenih u vojne, policijske i ostale formacije obrambenih snaga koje su branile Hrvatsku, a Općina Donja Voća dala je ukupno tristotinjak branitelja, odnosno, otprilike 13 posto od ukupnog broja stanovnika početkom devedesetih.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba