Putovanje kroz prostor i vrijeme

ZAVIRITE U SVEMIR: Prava poslastica ovaj vikend u Donjoj Voći, dođite na astronomsku večer!

Objavljeno: 13.06.2024. zagorjeinternational

Prava astronomska poslastica očekuje ljubitelje astronomije i noćnog neba ove subote, 15. lipnja kada će se u sklopu manifestacije ‘Dani špilje Vindije’ na igralištu NK ‘Vindija’ Donja Voća s početkom u 21 sat, odnosno nakon sumraka, održati astronomski piknik te edukativno predavanje uz promatranje teleskopom.

Predavanje u organizaciji Općine Donja Voća održat će potpredsjednik zagrebačkog astronomskog društva Beskraj i voditelj portala Zvjezdopisi.com Vedran Vrhovac, a u planetariju na otvorenom, ispod zvijezda, govorit će na temu ‘Koliko daleko možemo vidjeti?’ bilo da gledamo u prošlost svemira i u vrijeme kad su neandertalci kročili hrvatskim Zagorjem ili na udaljenost nebeskih tijela od našeg planeta Zemlje.

Promatranje nebeskih tijela

Putovanje kroz prostor i vrijeme otkrit će nam koliko su daleko pojedine zvijezde koje vidimo golim okom, ali i koji su najdalji objekti koje možemo vidjeti bez pomoći teleskopa. Osvrnut će se i na prepreke koje nas čekaju na putu kroz svemir te odgovoriti na pitanja o granicama našeg pogleda u beskonačnost svemira. Da sve ne bi ostalo samo na teoriji, pobrinut će se članovi međimurskog astronomskog društva Vega koji će svima dati mogućnost da zavire kroz teleskop i promatraju nebeska tijela izbliza.

Uz promatranje iz prve ruke moći će se saznati nešto više i o samom nebeskom svodu, gdje su Veliki i Mali medvjed, gdje je Sjevernjača, a gdje pojedini planeti. Kako bi u potpunosti uživali u pogledu na zvijezde, organizatori pozivaju sve da sa sobom ponesu sklopive stolice ili podloške za sjedenje, a promatranja i predavanje su besplatni te pogodni i za osnovnoškolce.

Ima toga još

Nakon predavanja posvećenog astronomiji, ‘Dani špilje Vindija’ nastavljaju se u ponedjeljak, 17. lipnja radionicom arheološkog iskapanja za osnovnoškolce pod vodstvom arheologinje Darije Dunjko Manhard, a djeca će moći uživati i u projekciji filma za djecu ‘Obitelj Kremenko’ koja će se organizirati uz igralište NK ‘Vindija’ u subotu, 22. lipnja.

Završna manifestacija bit će u subotu, 29. lipnja kad s iste lokacije kreće utrka po zagorskim bregima ‘Špilja Vindija Trail’, a nakon toga slijede zabavne neandertalske igre uz bogate nagrade te povratak u 90-e uz koncert Ivane Banfić!

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba