BILO JE PITANJE VREMENA: Novi šampion električnih automobila brži je za 26 km/h

VIDEO: Rimčev rekord odlazi u povijest – Japanci ga prešišali

Objavljeno: 13.06.2024. zagorjeinternational

Japanski Aspark svojim je novim električnim hiperautomobilom SP600 u subotu postigao brzinu od 438.7 kilometara na sat po Racelogic V-Boxu, čime je za 26.7 kilometara na sat nadmašio rekord koji do tada držala Rimčeva Nevera, piše Index

Aspark SP600 je proizveden u Italiji u suradnji s tvrtkom Manifattura Automobili Torino, a do krajnjih granica je doveden na ATP-u u Papenburgu. Radi se o njemačkoj testnoj stazi na kojoj je Nevera postavila prethodni rekord 2022. i 23 dodatna rekorda godinu dana kasnije. 

Za upravljačem je bio Marc Basseng, 45-godišnji njemački vozač koji je 2010. postavio rekord na Nürburgringu, prošavši s Pagani Zondom R kroz cilj za šest minuta i 47 sekundi. 

Brzinu od 438.7 kilometara na sat postigao je na ravnom dijelu staze dugom oko 3.8 kilometara. U prethodnim pokušajima automobil je dosegao brzine od 420.8 km/h i 430 kilometara na sat, prije posljednje i najuspješnije vožnje. 

Pojedinosti o automobilu nisu otkrivene, ali proizvođač kaže da se radi o novom vozilu, a ne varijaciji prethodnog modela Owl. SP600 je prototip opremljen gumama koje je posebno za ovaj automobil razvila tvrtka Bridgestone. 

Direktori triju kompanija bili su na stazi u trenutku obaranja rekorda. 

– Prošlo je oko 10 godina otkako smo počeli proizvoditi OWL Hypercar. Planirali smo napraviti automobil s najbržim ubrzanjem na svijetu, a zatim smo pokušali oboriti, što smo danas i postigli, rekord brzine. Ova tehnička sposobnost potiče sve uključene u razvoj i izgradnju na osobnu izvrsnost, na suočavanje s izazovima i značajan rast u budućnosti – rekao je Masanori Yoshida, direktor Asparka.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba