Sve zbog reformi predsjednika Javiera Mileija koji je već ukinuo 50.000 radnih mjesta u javnoj upravi

TOTALNI KAOS: Gore ulice Buenos Airesa, bolnice su prepune, a stradalo i 20 policajaca

Objavljeno: 13.06.2024. zagorjeinternational

Argentinska interventna policija ove je srijede ispalila suzavac i vodene topove prilikom obračuna s prosvjednicima okupljenim ispred zgrade Kongresa, nakon što su zastupnici u Senatu odobrili prvu fazu reforme novog, kontroverznog, predsjednika, Javiera Mileija, piše Jutarnji list

Prema posljednjim informacijama lokalnih medija, situacija na terenu je “bojno polje”, zato što se prosvjednici suprotstavljaju mjerama interventne policije bacanjem kamenja i molotovljevljenim koktelima. 

Obližnji prolaznici, ali i zastupnici iz redova oporbe tvrde da je najmanje desetak prosvjednika, kao i nekolicina njihovih parlamentarnih kolega, zbog ozljeda nanesenih tijekom sudjelovanja moralo potražiti liječničku pomoć. Zastupnica Moreau tvrdi da je najmanje petero njezinih kolega hospitalizirano, a u obračunu s ogorčenim prosvjednicima, stradalo je i najmanje 20 interventnih policajaca. Za sad je uhićeno najmanje 15 osoba. 

Glavni razlog općih nemira je prijedlog reforme za oživljavanje posrnulog gospodarstva zemlje, kojeg je na dnevni red parlamenta stavio novi, desni, predsjednik Milei. Njegov paket, naime, uključuje proglašavanje izvanrednog gospodarskog stanja, u sklopu kojeg bi se drastično skresale mirovine te bi se liberaliziralo tržište rada. 

Brojni Argentinci te mjere smatraju narušavanjem radničkih prava.Međutim, paket reforme je preliminarno usvojen, nakon što mu je predsjednica Victoria Villaruel dala zeleno svjetlo, razbivši time blokadu nastalu izjednačenjem glasova za i protiv. Zakon se sada mora usvojiti i u Donjem domu parlamenta. 

Kako podsjeća Jutarnji, kontroverzni Milei predsjedničku je dužnost preuzeo prošle godine, a tijekom kampanje je najavio radikalne ekonomske rezove kako bi se obračunao s inflacijom koja se u Argentini približila stopi od 300 posto. 

Od dolaska na vlast prepolovio je kabinet vlade, ukinuo je najmanje 50.000 radnih mjesta u državnoj službi te je ukinuo subvencije za gorivo i prijevoz. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba