U Krapinsko - zagorsku županiju je ukupno stiglo 783.583 eura za turizam

“Po ponudi i programima, mi postajemo top turistička destinacija u Hrvatskoj. Uskoro će biti prestiž nastupati u Zagorju”

Objavljeno: 13.06.2024. Vanja Hozmec

Turistička zajednica Krapinsko – zagorske županije, a preko nje i formalno udružene turističke zajednice s područja županije, dobile su sredstva iz fondova Hrvatske turističke zajednice u 2024. godini, konkretno iz fonda za turistički nerazvijena područja i kontinent.  

17 projekata

Pravo na potporu ostvarilo je osam turističkih zajednica, a odobrena su sredstva od 167.490 eura za 17 projekata. 

Ugovore su preuzele direktorica TZ Grada Krapine Nedeljka Vodolšak, TZ Grada Oroslavja Maja Šijan, TZ Općine Stubičke Toplice Bernarda Ivček, TZ područja Donje Stubice i Gornje Stubice Kornelije Vnučec, TZ područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela Ramona Mačefat Muranić i TZ područja ‘Srce Zagorja’ Martina Belina. 

TZ Grada Krapine dobila je 27.915 eura za dva projekta – ‘Od mosta do mosta’, i ‘Krapinski vremeplov – 125 godina nalazišta Hušnjakovo’.

– Prvi projekt zamišljen je na način da se turistički valoriziraju obnovljeni mostovi na području grada. Imamo ih šest, a na svakom će biti postavljena instalacija na kojoj će biti prikazana neka priča, a najpoznatija je ona da je grad Krapina ime dobila pa krapu – šaranu. Drugi projekt je svojevrsni omaž 125 godina nalazišta, a to ćemo obilježavati cijelo ljeto, počevši s ‘Noći krapinskog pračovjeka’. Završetak projekata očekuje se krajem listopada – rekla je direktorica TZ Grada Krapine Nedeljka Vodolšak.  

TZ Grada Oroslavja ostvarila je 23.262,50 eura za dva projekta – ‘Spomenik Josipu Mikulcu – svjetskom putniku’ i ‘Ljetna pozornica Grada Oroslavja 2024.’. 

– Čast nam je da smo dobili sredstva za izradu statue našeg Josipa Mikulca, rodom iz Krušljevog Sela, koji je nekoliko puta pješice obišao svijet. Izradit ćemo je uz pomoć Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije, a bit će postavljena u parku Vranicany zajedno s info pločom. Drugi dio sredstava je za našu ‘Ljetnu pozornicu’ koja će se ove godine održati od 14. do 18. kolovoza – rekla je direktorica Maja Šijan. 

TZ Općine Stubičke Toplice dobila je ukupno 20.471 euro za dva projekta – 6. ‘Mali ulični festival’ i ‘Stubaki outdoor faza II’. 

– Mali ulični festival smo uspješno odradili proteklog vikenda, a što se tiče projekta ‘Stubaki outdoor’, mi već gotovo pet godina radimo na razvijanju cikloturizma, traila i svega onoga što smatramo da uz naše termalne izvore traže gosti. Krenuli smo prema toj niši, a iz godine u godinu rezultati su sve bolji, prepoznati smo i projekt ide dalje – rekla je direktorica TZ Općine Stubičke Toplice Bernarda Ivček.

TZ područja Donja Stubica i Gornja Stubica ostvarila je 27.915 eura za dva projekta – ‘Seljačka buna – bitka kod Stubice’ i ‘Outdoor Zagorje – Outdoor Gupčev kraj – Faza 2’.

– Seljačku bunu, našu tradicionalnu i najpoznatiju manifestaciju, svi već dobro znate, a što se tiče drugog projekta, sredstva su nam odobrena za ‘Fellerovu stazu’ koja se uređuje u sklopu projekta ‘Outdoor’ – rekla je direktorica TZ  Kornelija Vnučec. 

TZ područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela ostvarila je ukupno 20.471 euro za tri projekta – ‘Uređenje vidikovaca i biciklističkih odmorišta – Po plavem trnaci’, ‘Turističko-informativna i outdoor signalizacija’ i ‘Izrada promo materijala – Po plavem trnaci’. 

– Što se tiče prvog projekta, nastavljamo priču od prošle godine kada smo postavili tri biciklistička odmorišta, sada idemo u smjeru da ta odmorišta i vidikovce uredimo, drugi dio sredstva utrošit ćemo na biciklističke rute koje bi htjeli označiti, a treći dio sredstava odnosi se na promidžbu – dodala je Mačefat Muranić.  

TZ područja ‘Srce Zagorja’ ostvarila je 15.818,50 eura za dva projekta – ‘BadlFest Krapinske Toplice’ i ‘Branje grojzdja Pregrada’. 

– Zahvaljujem što su naše manifestacije prepoznate kao značajne za daljnji razvoj turizma, kako u županiji, tako i šire. Obje su spoj prošlih vremena i modernog duha, a to je ono što posjetitelji traže – lokalno i autentično – poručila je direktorica TZ Martina Belina. 

Uz navedene, sredstva su ostvarile još i TZ Općine Marija Bistrica, ukupno 26.984,50 eura za projekte ‘Advent u Mariji Bistrici’, ‘Razvoj i unapređenje trail aktivnosti Marije Bistrice’ i ‘Camino Hrvatsko zagorje’ te TZ ‘Zlatni istok Zagorja’, ukupno 4652,50 eura za projekt ‘Podizanje kvalitete cikloturizma u Gradu Zlataru “Ruta Laterna Magica Zlatar”’. 

Voditeljica ureda Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije Sanja Škrinjar dodala je da su završena još dva javna natječaja Hrvatske turističke zajednice. 

– Jedan od njih bio je za nedovoljno razvijena turistička područja i kontinent, konkretno, za regionalne turističke zajednice, i tu je Turističke zajednica Krapinsko – zagorske županije dobila 230.000 eura za tri projekta. Jedan od njih je ‘Media plan’, oglašavanje na emitivnim i domaćem tržištu kroz društvene mreže, Internet, LCD panele i slično. Drugi projekt je ‘True Zagorje home’ kroz kojeg sada već treću godinu obavljamo certificiranje kuća za odmor, a treći projekt je ‘Zagorje outdoor’ koji je na našem području krenuo prije četiri godine i međusobno se dogovorili s našim turističkim zajednicama da krećemo u razvoj te vrste aktivnog turizma jer su turisti sve više tražili aktivno provođenje godišnjeg odmora – pobrojala je Škrinjar i dodala da je za projekt ‘Media plan’ ostvareno je 150.000 eura, a za preostala dva po 40.000.

Župan i predsjednik TZ Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar ponovno je iskoristio priliku i istaknuo da je Krapinsko – zagorska županija najjača kontinentalna turistička destinacija u Hrvatskoj.

– Po ponudi i programima koje imamo, mi postajemo top turistička destinacija u Hrvatskoj i možemo se nositi s bilo kojom turističkom destinacijom u zemlji, osim s obalnim destinacijama, a kvaliteta naše ponude je na izuzetnom nivou. Ako nastavimo ovakvim tempom, a hoćemo, uskoro će biti prestiž nastupati u Zagorju, a već sad vidimo da nam dolazi sve više poznatih glazbenih imena. Publika se uvijek odaziva u velikom broju što znači da smo pogodili s kvalitetom i ukusom, a opet, imamo šaroliku ponudu i uvijek se gleda da bude za svakoga ponešto – rekao je Kolar i dodao: 

– Ulaganjem u turističku ponudu naše županije zapravo ulažemo u kvalitetu, a svaka ova manifestacija, svaki koncert i svaki projekt je ujedno i dodatno brendiranje naše županije. Vrijeme je i da se događanja poput ‘Dana hrvatskog turizma’ organiziraju i u Krapinsko – zagorskoj županiji. Smatram da smo to zaslužili – poručio je Kolar.  

Još sredstava 

Također, HTZ je raspisala i javni natječaj za udružene turističke zajednice, a na tom je natječaju za turističke zajednice s područja KZŽ odobreno 336.093 eura. Dodajmo i da su se tu mogle javljati i projektno udružene turističke zajednice, pa je tako TZ Grada Krapine ovdje ostvarila 20.000 eura, a 13.000 eura dobile su TZ KZŽ, TZ Varaždinske županije i TZ Međimurske županije za projekt ‘100 dvoraca sjeverne Hrvatske’.

Kroz sve pobrojane projekte i javne natječaje, u županiju je ukupno stiglo 783.583 eura. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba