Šire se informacije da će njemačka policija kontrolirati kakve dresove navijači nose

EURO JE PRED VRATIMA: Hoće li vas u Njemačkoj kazniti zbog neoriginalnih dresova?

Objavljeno: 13.06.2024. zagorjeinternational

Samo jedan dan ostao je do početka Europskog nogometnog prvenstva koje će se igrati u Njemačkoj! Hrvatska reprezentacija prvi ispit ima u subotu protiv Španjolaca. I posljednji navijači koji planiraju ovaj susret gledati s tribina pakiraju se i kreću prema Berlinu, a informacije koje se šire društvenim mrežama sigurno su mnoge natjerale da dobro razmisle o tome što će od navijačkih rekvizita ponijeti sa sobom.

Naime, piše se da će njemačka policija kontrolirati kakve dresove navijači nose te da bi zbog neoriginalnih dresova mogle padati kazne i do 5000 eura. Priča je to koja je danima glavna tema među navijačima, kao i u nekim stranim medijima, prenosi HRT.

To je samo da se suzbije crno tržište

– Pošto idem u Njemačku pratiti utakmicu, čuo sam da trebaju original dresovi pa sam iz toga razloga kupio originalni – rekao je Martin iz Zagreba.

Glavni urednik Berlinskog magazina Željko Matić objašnjava o čemu se radi.

– Radi se o priči koja se zakotrljala još u ožujku ove godine preko britanskih portala i koja se proširila društvenom mrežama i portalima u Hrvatskoj, a manje u Njemačkoj – pojasnio je Matić.

Iako njemački Zakon o zaštitnim znakovima propisuje kazne i do 5000 eura, malo je vjerojatno da će vas policija samo zbog toga zaustaviti, govori Krešimir Kovač koji živi u Njemačkoj posljednjih pet godina.

– To je samo da se suzbije crno tržište, ljudi koji su planirali tu dovesti neku veću količinu i to prodavati – kazao je Kovač.

Originalni dresovi su puno skuplji

Svaki deseti mladi navijač svjesno kupuje krivotvorenu sportsku opremu, pokazalo je istraživanje Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo.

– Ti gubici su oko 851 milijun eura na godišnjoj razini, od prometa krivotvorenih proizvoda što svakako jest značajna šteta za industriju – ustvrdila je Marija Šiša Hrlić, voditeljica Odjela za autorsko i srodna prava te provedbu prava intelektualnog vlasništva u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo.

Originalni dres kvalitetnijeg je materijala, ima jasne oznake proizvođača kao i logotip nogometnog saveza. A velika je razlika i u cijeni. Dresovi nogometnog saveza stoje od 70 do 150 eura, a njihove kopije 15.

– Apeliram da se naši hrvatski državljani pridržavaju propisa, a to se tiče i dresova. U slučaju bilo kakvog problema upućujemo da nam se direktno jave – poručio je hrvatski veleposlanik u Njemačkoj Gordan Bakota.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba