Bez cenzure to zvuči ovako: “Pe*erluk se osjeti u zraku u Vatikanu”

VULGARNI PAPA FRANJO: Vođa katoličke crkve ponovno upotrijebio riječ pogrdnu za homoseksualce

Objavljeno: 12.06.2024. zagorjeinternational

Papa Franjo je ponovno upotrijebio vrlo uvredljivu riječ za homoseksualne osobe za što se već ispričao prošli mjesec, izvijestila je u utorak novinska agencija ANSA, a prenosi Fenix magazin

Talijanski mediji pripisali su Papi riječ “frociaggine”, vulgarnog izraza na talijanskom jeziku koji se ugrubo prevodi kao “pederluk”, kada se 20. svibnja iza zatvorenih vrata sastao s talijanskim biskupima. 

Prema ANSA-i, papa Franjo je u utorak ponovio tu riječ na susretu s rimskim biskupima, rekavši da “se pederluk osjeti u zraku u Vatikanu” i da bi bilo bolje da se mladićima homoseksualnih sklonosti ne dopusti ulazak u sjemenište. 

Zamoljen za komentar te vijesti, vatikanski ured za medije uputio je na priopćenje sa sastanka u kojem se kaže da je Papa ponovio potrebu da se prigrle gay ljudi u Crkvi, no da se zadrži oprez prema njima kad postaju sjemeništarci. 

Nakon što je pogrdan izraz za gay osobe upotrijebio prvi put, novine Corriere della Sera citirale su anonimne biskupe koji su bili u prostoriji i sugerirali da Papa, kao Argentinac, možda nije shvatio da je talijanski izraz koji je upotrijebio uvredljiv. 

Franjo (87) je tijekom svoga 11-godišnjeg pontifikata zauzimao otvoreniji pristup LGBT zajednici. 

Inače, na početku svog papinstva 2013. je govorio drugačije. 

– Ako je osoba gay i traži Boga i ima dobru volju, tko sam ja da sudim? – kazao je tad te prošle godine dopustio svećenicima da blagoslivljaju istospolne parove, što je izazvalo otpor konzervativnog svećenstva. 

Neki vatikanski promatrači kažu da mu posljednji potezi podrivaju autoritet i otvaraju pitanja o njegovim stvarnim uvjerenjima i reformama koje je imao na umu za Crkvu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba