Nasilnici su priznali da su to učinili iz čiste dosade, a dobili su minorne kazne

“VRIJEME NE LIJEČI RANE”: Prije točno 16 godina pretučeni Luka Ritz podlegao je ozljedama 

Objavljeno: 12.06.2024. zagorjeinternational

Vraćajući se u kasnim večernjim satima kući s kolegom, 1. lipnja 2008. godine,  Luka, maturant srednje Grafičke škole, napadnut je i brutalno pretučen na zagrebačkom Mostu slobode, kraj Bundeka. Od zadobivenih ozljeda umro je 12 dana kasnije, na današnji dan prije 16 godina, pišu 24sata

Nasilnici koji su ga brutalno premlatili kasnije su priznali kako su isto učinili iz čiste dosade. 

Njegovi ubojice dobili su minorne kazne, a samo je jedan završio u zatvoru i to na devet mjeseci. 

– Pitate se stalno gdje bi sad bio i što bi sad radio da je tu s nama? Možda bismo već sada postali djed i baka? Stalno se pitate kakav bi njegov život bio sada – rekla je to prije pet godina Suzana Ritz, majka tragično preminulog mladića Luke Ritza. 

– Vrijeme ne liječi rane. To su totalne gluposti. Ništa se ne mijenja i tako će biti do kraja života. A kako živimo? Dan po dan –  rekla je majka mladića čije je ime postalo simbol za borbu protiv nasilja. 

– Nekad sam strašno voljela proljeće. Volim ga i sad, ali kad krenu ti dani, baš nam bude teško. Luka je rođen u travnju, pa brzo dolazi godišnjica, sve to vrijeme smo kao u nekom vakuumu. Nema razlike, svi su nam dani isti – ispričala je tada Suzana Ritz. 

– Luka je stalno s nama, u svakom trenutku. Ne znam koja je to dimenzija, ali točno ga osjetiš kad ti treba. Ne prođe dan da ga se ne sjetimo i da nam ne nedostaje…  – rekla je. 

Svake se godine u lipnju, počevši od 2009., nagrađuju osnovne i srednje škole u Hrvatskoj te njihovi učenici za promicanje tolerancije i škole bez nasilja, a nagrada nosi njegovo ime.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba