Može dovesti do smanjenja kvocijenta inteligencije

VAŽNO! U đumbiru koji dolazi iz Kine pronađen opasni pesticid

Objavljeno: 12.06.2024. zagorjeinternational

U prehrambenoj namirnici iz Kine otkrivena je kemikalija opasna po zdravlje ljudi, izvijestio je europski sustav za sigurnost hrane u utorak, prenosi Danica

Ostaci zabranjenog i iznimno štetnog pesticida klorpirifos etil pronađeni su u svježem đumbiru iz Kine. U uzorku izuzetom s prodajnog mjesta ustanovljeno je 0,037 mg/kg sporne tvari, a dopuštena razina je 0,01 mg/kg. 

Uprava za sigurnost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja Slovenije uzela je uzorak svježeg đumbira u sklopu službene kontrole na tržištu. Utvrđena je prisutnost nedopuštene djelatne tvari klorpirifos etil. 

– Potrošači koji su hranu kupili, a drže je kod kuće, ne smiju je koristiti i konzumirati, već je trebaju vratiti na mjesto kupnje – kažu u slovenskoj agenciji. 

Riječ je o proizvodu svježi đumbir, serija: 190324, prodaje se na veliko. Dobavljač je, kako doznaje portal Danica, hrvatska tvrtka ‘Stjema promet’ iz Dugog Sela, pa je europska sustav za sigurnost hrane o svemu obavijestio i našu zemlju. 

Sporni đumbir prodavao se u trgovinama tvrtke ‘Tuš’ u Sloveniji. Zasad nije poznato je li bio distribuiran i na tržište Hrvatske i u koje trgovačke centre. 

Klorpirifos etil je insekticid koji se koristi u borbi protiv štetočina na biljkama, ali je jako opasan po zdravlje ljudi. 

– Mnoge znanstvene studije povezuju ga s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije – navodi se u odluci Europske komisije o zabrani njegove upotrebe koja je u EU stupila na snagu 2020. godine. 

Sporni pesticid lani je bio otkriven i u neretvanskim mandarinama.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba