U Poduzetničkom centru KZŽ traje edukacija obveznika o primjeni Zakona o sprečavanju interesa

“Obveznici uglavnom poštuju Zakon, no sankcija ima jer ima i povreda”

Objavljeno: 12.06.2024. VH

U prostorima Poduzetničkog centra KZŽ održava se edukacija u pitanjima primjene Zakona o sprečavanju interesa za obveznike s područja Krapinsko – zagorske županije.  

Prezentirat će se rad Povjerenstva u odnosu na Zakon o sprečavanju sukoba interesa te izlaganje o imovinskim karticama, obvezama i načinu popunjavanja istih. Također, obveznicima će se ukazati da 1. listopada ove godine na snagu stupa zakon o lobiranju te da će Povjerenstvo biti provedbeno tijelo za tu novu nadležnost. 

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Aleksandra Jozić-Ileković pojasnila je ulogu Povjerenstva. 

– Educiramo obveznike u vezi sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa. Došli smo odgovoriti na pitanja koja predstavljaju eventualne dvojbe našim obveznicima jer Povjerenstvo nije samo tijelo koje izriče sankcije, nego je i tijelo koje educira obveznike kako prepoznati i na koncu izbjeći sukob interesa. To je naš osnovni posao – rekla je Jozić-Ileković.  

Na pitanje ima li sankcija, odgovorila je: 

– Postupaka ima stalno i sankcija ima jer ima i povreda. Ipak, možemo reći da u većini slučajeva obveznici poštuju Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Inače, sjednice Povjerenstva su gotovo svaki tjedan ili svaki drugi, ovisno o mogućnostima, a mišljenja i očitovanja su nam zadana rokom od 15 dana – dodala je Jozić-Ileković. 

Edukaciji je nazočila i dožupanica Jasna Petek.

– Mi smo i u drugim županijama prisustvovali ovim predavanjima i jako nam je važno, kao Županiji koja je godinama u vrhu po transparentnosti i ima nultu stopu tolerancije na korupciju, svako malo se podsjetiti što nam sve Zakon o sprečavanju sukoba interesa govori i nalaže – kazala je Petek. 

Uz Jozić-Ileković, u Krapinu su stigli i savjetnik u Povjerenstvu Igor Košutić i glasnogovornica Mia Jurinić. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba