Podaci nove analize bala kod Varaždina

Ipak ima manje otpada nego se predviđalo, pa će i sanacija stajati manje od 29 milijuna eura

Objavljeno: 12.06.2024. zagorjeinternational

Podaci o zbrinjavanju baliranog otpada u MBO-pogonu pokazuju da je ukupna težina bala manja nego što se predviđalo, piše Varaždinski.

Otpada ipak neće biti više od 90.000 tona, a to pak znači da će ukupna cijena zbrinjavanja biti manja od prvotno planiranih 29 milijuna eura.

– Bale se važu i pokazuje se da je ušteda enormna – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj, održavši prezentaciju gradskim vijećnicima.

Konkretno, s datumom 7. lipnja odvezena je 24.551 bala, ukupne težine 17.660 tona.

– To je 719 kilograma po bali, a kad smo radili procjenu bilo je oko 800 kilograma po bali – izračunao je Bosilj i ustvrdio da je otpad kalirao.

Stoga ovaj projekt, zbog te smanjene količine, neće koštati 29 milijuna eura, nego oko 23-24 milijuna eura, prognozira gradonačelnik.

Napravit će se i analiza tla.

– Vjerujem da ono nije onečišćeno jer nije bilo onečišćeno ni tlo ispod bala kad smo radili servisnu cestu. Tu štedimo četiri milijuna eura. Štedimo državi, jer smo odgovorni – rekao je gradonačelnik.

Slike koje je pokazao vijećnicima otkrivaju da je dio između obilaznice i servisne ceste u potpunosti očišćen i već je počeo odvoz bala s druge strane ceste. Toliko je napravljeno u nešto manje od četiri mjeseca rada. Dakle, kad se podvuče crta, brojke pokazuju da je odvezeno 19,64 posto bala, a naplaćeno je 4.354.566,41 eura odnosno 15,14 posto od planiranog. Zbog te razlike očekuje se ušteda na kraju posla.

Ostala je, ipak, još jedna stvar.

– Donji slojevi leže maltene u vodi. Kad takve idu u šreder, njihov sadržaj se jednostavno usitniti ne da, lijepi se za dijelove postrojenja – objasnio je problem.

Dodao je da su stoga odgovorne osobe iz CE-ZA-R-a i HIS-a zamolili da se napravi još jedna analiza bala, tih koje su na tlu.

– Riječ je o 10-ak posto bala. To nam sad koči proces. Dogovorili smo da se u međuvremenu uzimaju bale iz gornjih slojeva, a za donji sloj da se napravi analiza – informirao je Bosilj vijećnike, napomenuvši da su se oko toga složili i u Fondu i u Ministarstvu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba