Sakralna arhitektura krajputaša

Grad sa sjevera Hrvatske uvrstio se na popis kulturnih dobara. Ima čak 21 raspelo uz ceste

Objavljeno: 12.06.2024. zagorjeinternational

Koprivnica je u novi Prostorni plan uređenja u popis kulturnih dobara uvrstila i 21 raspelo, takozvane krajputaše s križevima na postoljima, piše Danica

Imaju status “evidentiranih dobara za koje se predmnijeva da imaju svojstva kulturnog dobra“. Za evidentirana dobra i prijedlog zaštite nadležni konzervatorski odjel po službenoj će dužnosti donijeti rješenje o preventivnoj zaštiti i pokrenuti postupak utvrđivanja svojstva kulturnog dobra. 

Riječ je o raspelima u naselju Koprivnica: Bjelovarska cesta kod Vahtarnice, Varaždinska ulica, Sertićeva 61, raspelo u nastavku Sertićeve. U naselju Reka to su raspela: Rečko Polje, Rečke gorice u Mesarici, Ulica Stjepana Radića, Kralja Zvonimira 42 (dva raspela), Ulica Stjepana Radića 42. 

Tu su i raspela u drugim naseljima: Vinogradska, Bakovčica; Bilogorska 2, Bakovčica; Sv. Vida, Toplakov brijeg, Draganovec; Hrvatske državnosti, Herešin; Koprivnička ulica, Herešin; Jagnjedovec bb, Jagnjedovec; Jagnjedovec 35, Jagnjedovec. 

Na području Kunovec Brega, u Vinogradskoj ulici, status evidentiranog dobra dobila su dva raspela. Dva su evidentirana i u naselju Starigrad: jedno u Koprivničkoj ulici, a drugo na raskrižju Krešimirove, Mlinarske i Kamengradske ulice. 

– Raspela, odnosno križevi krajputaši spadaju u skupinu sitne sakralne arhitekture koja sadrži sakralnu skulpturu, osim svoje sakralne svrhe služe i kao orijentir u prostoru. Za postojeća raspela sa statusom evidentiranog dobra propisuje se održavanje i sanacija prema potrebi te redovno održavanje pripadajućeg okoliša. U slučaju podizanja novog raspela, kao i u slučaju rekonstrukcije raskrižja na kojem se nalazi postojeće raspelo, potrebno je voditi računa o tradiciji izrade – ističe se u izmjenama Prostornog plana Koprivnice.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba