U “duhu dobrog gospodarstvenika”

GDJE JE KAMPUS? Rimac dobio odgodu izgradnje na čak 4 godine

Objavljeno: 12.06.2024. zagorjeinternational

Kako otkrivaju Index Istrage, Rimac nije ispunio uvjete za gradnju Kampusa Rimac, no zemljište i ono što je dosad izgradio nisu vraćeni Gradu u travnju ove godine kako je najavio, već je Rimac zatražio i dobio odgodu, i to na četiri godine.   

U Dodatku ugovora navodi se kako Rimac nije ispunio sve obveze, no da Grad Sveta Nedelja u “duhu dobrog gospodarstvenika” produžuje rok na 48 mjeseci, uz mogućnost automatskog produljenja za dodatnih 12 mjeseci. 

Godišnja naknada za zemljište koje koristi Rimac, koja se uplaćuje Gradu Svetoj Nedelji, promijenjena je s 20.000 kuna na 32.000 eura. Ta nova naknada primjenjivat će se od 2025. godine. Riječ je o mjesečnom iznosu malo većem od 2600 eura za to veliko zdanje.  

Prostor u Kerestincu od oko 200.000 kvadrata, koji se nalazi u blizini dvorca Erdödy, prema prijašnjim planovima bio je predviđen za sport i rekreaciju stanovnika, odnosno za javni sadržaj. No Grad Sveta Nedelja odlučio je dati taj prostor poduzetniku Rimcu.  

Raspisan je i natječaj za davanje u zakup tog zemljišta, a bio je propisan baš prema zamislima investitora Rimca. Natječaj je trajao svega dva tjedna. Jedini ponuditelj, očekivano, bio je Rimac. Taj natječaj izazvao je niz kritika, a, osim na namještanje natječaja, kritike su se odnosile na to da je Grad to zemljište praktički dao u bescjenje 

Naime, cijena je bila iznimno niska s obzirom na to da je to gradsko zemljište procijenjeno na oko 82 milijuna kuna.   

U rujnu 2023. godine objavljeno je da je započelo useljenje proizvodnje u Rimčev kampus, koji je vrijedan, kako je pisalo, 200 milijuna eura. Tada je iz te tvrtke najavljeno da bi se 2024. godine u velebni prostor trebali useliti i zaposlenici.  

Iz Grada Svete Nedelje i Rimčeve tvrtke rekli su da bi taj prostor, jednom kad bude gotov, trebao biti jedan od najvećih razvojno-istraživačkih i proizvodnih kompleksa u Europi, i to ne samo u automobilskoj industriji.  

No, kad je istekao rok u travnju ove godine, Rimac je u dopisu Gradu tražio odgodu obaveza, odnosno produljenje roka za dovršetak projekta, te je u tom dopisu napisao da je završeno 77 posto kampusa. Kao glavni razlog, Rimac je u tom dopisu gradskim vlastima naveo “promijenjene okolnosti i višu silu”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba