HNS Varaždin upozorava:

“Porezna blagajna Varaždina puna, a gradonačelnik ne ispunjava obećanja”

Objavljeno: 11.06.2024. zagorjeinternational

Podružnica Hrvatske narodne stranke Varaždin je još u ožujku ove godine, kada se donosio prvi rebalans proračuna Grada Varaždina za 2024. godinu, upozorila na nekoliko činjenica, od kojih posebno ističemo onu o povećanju poreznih prihoda grada Varaždina uslijed povećanja stopa poreza na dohodak za 2024. godinu. 

– Imali smo priliku vidjeti u utorak da je već na red došao prvi rebalans proračuna. Nekako je prošlo ispod radara javnosti da je u rebalansu povećan planirani iznos prihoda od poreza za pet milijuna eura. Tako rani rebalans i ovo povećanje od gotovo 20 posto u odnosu na prethodnu godinu ukazuje na vjerojatnost novog rebalansa za nekoliko mjeseci i dodatnu potrebu povećanja plana prihoda (po nekim izračunima i do 1,5 milijuna eura), što dovodi u pitanje istinitost gradonačelnikovih izjava – rekao je u ožujku dr. sc. Igor Klopotan, predsjednik podružnice HNS-a Varaždin. 

– Ono što vidimo u današnjem rebalansu proračuna jest novo povećanje plana prihoda od poreza u iznosu od 1,6 milijuna eura, što pokazuje da smo bili u pravu te da su naše projekcije bile točne. I dalje tvrdimo da nije trebalo doći do povećanje stope poreza na dohodak – kažu iz HNS-a.

– No, kad je već “socijalno osjetljiva stranka” poput SDP-a to povećanje izglasala, predlažemo da se konačno provede SDP-ova najava o besplatnim vrtićima, kao jedna od konkretnih demografskih mjera, ali i da se krene u izgradnju još jednog vrtića, kojim bi broj djece koje čekaju na upis smanjili na nulu, odnosno više ne bi bilo djece na listi čekanja na upis u dječji vrtić – dodaju. 

– Isto tako tražimo i da odluka o smanjenju stope poreza na dohodak dođe na red krajem ove godine, kako bi i svi zaposleni građani grada Varaždina mogli dobiti zasluženo povećanje prihoda, koje im je od siječnja ove godine omogućila protekla Vlada – zaključuju. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba