Sudska trakavica zbog 1600 eura

Pet zaposlenika šumarije oslobođeno optužbi nakon 12 godina

Objavljeno: 11.06.2024. zagorjeinternational

Općinski sud u Koprivnici oslobodio je petero zaposlenika šumarije u Podravini koje se teretilo da su oštetili Hrvatske šume. Prema optužnici, sudilo se upravitelju podravske šumarije, dvojici revirnika i dvojici pomoćnika revirnika da su privatniku koji se bavi drvima pribavili protupravnu imovinsku korist od oko 1600 eura te za taj iznos oštetili Hrvatske šume.

– Svi su oni bili dužni štititi imovinske interese Hrvatskih šuma. No, optuženici su povrijedili dužnost te su u namjeri da oštete Hrvatske šume potklasiranjem trupaca za OPG pribavili protupravnu imovinsku korist, a za taj iznos oštetili Hrvatske šume – naveli su tužitelji.

Sud drži kako oni nisu bili odgovorne osobe u šumariji, ali i da za zloporabe nema dovoljno dokaza. No, državno odvjetništvo ovih dana u žalbi na oslobađajuću presudu tvrdi upravo suprotno, prenosi Danica.

Potklasiranje trupaca

– U činjeničnom opisu točno je navedeno u čemu se krivotvorenje sastoji jer je detaljno opisano za svaki trupac koje je klase i obujma i u koju manju klasu i manjeg obujma je preuzet od strane dvojice pomoćnika revirnika. Potom su neistinite podatke o klasi i obujmu trupaca oni unijeli u Kronologiju broja, a nakon toga je takve neistinite podatke revirnik unio u naloge za naplatu znajući da se radi o trupcima veće klase i obujma – istaknuli su tužitelji.

Na koncu, krajnje je neobično da je istraga o tom slučaju krenula prije 12 godina i da je obuhvatila 15-ak kubika spornih trupaca koji su prodani lokalnom poduzetniku, navodno pod manju klasu i kubikažu od stvarne. Dakle, čak 12 godina nema pravomoćne presude u slučaju u kojem je petero zaposlenika Hrvatskih šuma terećeno za štetu od 12.187 kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba