VELIKI JUBILEJ: MNK Graditeljstvo Merkaš proslavilo deseti rođendan

“Vjerujem da ćemo i u narednom razdoblju nastaviti istim ritmom te da ćemo i sljedeću dekadu obilježiti trofejim”

Objavljeno: 10.06.2024. Milorad Videković

Kada je prije deset godina privatni poduzetnik Marijan Merkaš iz Donje Šemnice ‘skupio’ dečke i krenuo u osnivanje malonogometnog kluba Graditeljstvo Merkaš, najvjerojatnije nije niti sam mislio da će ispisati malonogometnu povijest. Naime, ekipa je u deset godina postojanja postala toliko respektabilna i poštovana od strane organizatora brojnih turnira da se unazad nekoliko godina čak niti ne mora prijavljivati na turnire već im organizatori šalju pozivnice, a oni su ekipa koja ne propušta niti jedan.  

Prva ekipa

Prvu ekipu malonogometaša ovog kluba i dečki koji su pokrenuli te postepeno gradili ovaj čudesni image kluba, uz stalnu i veliku potporu osnivača kluba Marijana Merkaša, činili su Dražen Kranjčec, Dado Dlesk, Neven Malarić, Danijel Končevski, Mihael Kralj, Nikola Korenić i još neki te su na okupu ostali prvih pet godina da bi nakon toga došlo do ‘pomlađivanja’ ekipe, odnosno došli su Marko Mlinarić, Matija Kanceljak, itd., koji uz golmana Končevskog i voditelja ekipe Dražena Kranjčeca čine kostur ekipe u preostalom razdoblju.  

No, ova malonogometna ekipa ponudila je javnosti i još dvije izuzetne značajke. Naime, prije dvije godine u Donjoj Šemnici kod Područne škole Šemnica svečano je otvorena spomen – ploča poginulim hrvatskim braniteljima Stjepanu Haramini i Ivanu Krepelniku koju su podigli sami stanovnici Donje Šemnice na inicijativu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Donja Šemnica, a velik doprinos i financijski i izvedbeno, dala je upravo tvrtka Graditeljstvo Merkaš te su potporu dali i Grad Krapina te brojni poduzetnici. 

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović je prilikom otvaranja spomen ploče naglasio da mu je izuzetno drago što je ova spomen-ploča postavljena kod škole u Šemnici jer su upravo tu školu pohađali Krepelnik i Haramina i moram reći da je najveća vrijednost ove spomen-ploče, osim što je postavljena u znak sjećanja na poginule branitelje, to što su inicijativu za njeno postavljanje pokrenuli mještani Šemnice, prijatelji, suborci i svi drugi. 

Matija Kanceljak i Zoran Gregurović

Druga značajka je činjenica koliko sport povezuje ljude i stvara prijateljstva, a to se upravo dogodilo u njihovoj ekipi gdje su se vlasnik Merkaš i voditelj ekipe Kranjčec upoznali prije deset godina kao vlasnik i voditelj ekipe, da bi sada, deset godina kasnije, sve to izraslo u veliko prijateljstvo začinjeno kumstvom. 

Sve napisano ‘natjeralo’ nas je da posjetimo MNK Graditeljstvo Merkaš. Već ulaskom u trofejnu sobu ostali smo zatečeni – prekrasno uređen prostor u kojem se ‘smiješi’ preko stotinjak trofeja nam govori samo jedno – svaka čast jer u prosjeku su svake godine stavljali na police desetak trofeja. 

Trofeji, trofeji…

Pokušali smo to sve izbrojati za što je bilo potrebno dosta vremena i možda nam se potkrala koja pogreška, ali je stanje približno ovakvo uz napomenu da neće sve biti nabrojano – dva puta osvojena Zagorska zipka i jednom treće mjesto; dva pehara koja pokazuju da im na zimskoj ligi u Stubici “Gupčev kraj” nedostaje mrvica sreće jer su oba pehara namijenjena drugoplasiranoj ekipi;  na ‘njihovom’ turniru u Donjoj Šemnici čak su pet puta bili drugi, dva put treći i jednom prvi (2019. godine) i mogi bi tako u nedogled, pa smo zamolili Dražena Kranjčeca, voditelja kluba, da nam ukratko sam kaže o klubu. 

– Lijepo je to sve vidjeti jer to i kazuje da dobro radimo, ali bi ovom prilikom želio iskazati da smo mi ekipa koja ne propušta turnire već da se odazivamo na sve, bez obzira u kojem se sustavu igra ‘3VS3’, ‘5+1’ ili ‘4+1’. Tako smo prošle godine bili na 25 turnira na kojima smo čak 23 puta igrali polufinala. Nemam što više za kazati jer ste uglavnom sve napisali, ali želim naglasiti da je Lepoglava, zimski turnir, naša “Kutija šibica” gdje smo bili tri puta prvi, a jednom četvrti. Vjerujem da ćemo i narednom razdoblju nastaviti istim ritmom te da ćemo i sljedeću dekadu obilježiti trofejima – zaključio je Kranjčec.   

Dražen Kranjčec
Marko Mlinarić

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba