Ujedno i završni događaj projekta Baltazar koji osigurava pomoćnike u nastavi

KLANJEC: Održan najljepši projekt KZŽ – Festivalčić

Objavljeno: 10.06.2024. zagorjeinternational

Ovogodišnji Festivalčić – završno događanje projekta Baltazar kojim se slavi kreativnost, tolerancija i uključivost, održan je ove subote u Klanjcu. Događanje je okupilo učenike i učenice s teškoćama u razvoju i njihove kolege koje su svoje škole predstavili putem promotivnih štandova te glazbenim, plesnim i dramsko-scenskim izvedbama. 

1200 učenika 

Festivalčić je službeno otvorila dožupanica Jasna Petek koja je rekla kako je Krapinsko – zagorska županija u deset godina održavanja projekta Baltazar osigurala preko tisuću pomoćnika u nastavi za preko 1200 učenika.  

– Počeli smo od 13 pomoćnika, sad smo došli na 140, 150 – rekla je zamjenica Jasna Petek i dodala kako se sredstva za projekt svake godine osiguravaju iz Europskog socijalnog fonda. 

– Radi se o preko pet milijuna eura, a svih tih deset godina osigurali smo i znatna vlastita sredstva, preko 500.000 eura – kazala je. 

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek. 

– Grad Klanjec ove godine za jedno dijete plaća puni iznos pomoćnika u nastavi, a za jedno dijete djelomično. Mi ne možemo dozvoliti da takva djeca budu bez određene skrbi jer svi moramo biti jednaki, svi moramo u datom trenutku imati jednaka prava na obrazovanje, na učenje i mislim da je to jedino ispravno i da moramo tako nastaviti i ubuduće – napomenuo je gradonačelnik Brlek.

Da se radi o najljepšem i najveličanstvenijem projektu Krapinsko – zagorske županije, istaknula je ravnateljica Osnovne škole Antuna Mihanovića iz Klanjca, Melita Ulama.  

Projektom Baltazar još od školske godine 2014./2015. zapošljavaju se pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski posrednici za učenike s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama na području KZŽ. Sredstva za provedbu projekta kontinuirano su osigurana iz Europskog socijalnog fonda odnosno Europskog socijalnog fonda plus te iz proračuna Županije. Osim nositelja projekta – Krapinsko – zagorske županije, u provedbu su kao partneri uključene osnovne i srednje škole, Grad Krapina i Općina Stubičke Toplice te je prisutna dugogodišnja podrška Zagorske razvojne agencije. 

Sedma generacija 

Ove školske godine provodi se sedma generacija projekta Baltazar u sklopu kojeg je zaposleno 77 pomoćnika u nastavi za ukupno 98 učenika s teškoćama u razvoju u 29 osnovnih i srednjih škola na području Krapinsko – zagorske županije. Uz projekt Baltazar, pomoćnici u nastavi se osiguravaju i kroz druge modele te je ukupan broj pomoćnika u nastavi u školskoj godini 2023./2024 na području Krapinsko – zagorske županije 150 (brinu se za 182 učenika). 

Festivalčić je organizirala Krapinsko – zagorska županija u suradnji s Osnovnom školom Antuna Mihanovića iz Klanjca i uz potporu Grada Klanjca i Kulturnog centra Klanjec. 

– Sjećam se kada smo prije deset godina krenuli u prvi projekt Baltazar, ministarstvo je kasnilo s natječajem. U Krapini u srednjoj školi smo imali sastanak s pomoćnicima u nastavi i rekli smo da krećemo s edukacijom i krećemo u projekt, pa makar morali sami osigurati sva sredstva – rekao je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i dodao da mu je to jedno od najdražih dostignuća koja su napravili u proteklih deset godina u Krapinsko – zagorskoj županiji.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba