U velikoj konkurenciji

SVJETSKO, A NAŠE: Plitvička jezera proglašena najboljim nacionalnim parkom u Europi

Objavljeno: 09.06.2024. zagorjeinternational

Nacionalni park Plitvička jezera je u velikoj konkurenciji nekih od najljepših europskih destinacija proglašen najboljim nacionalnim parkom u Europi. Riječ je o istraživanju i popisu koji su objavljeni na stranici europeanbestdestinations.com, gdje su Plitvička jezera zauzela prvo mjesto među deset najboljih europskih nacionalnih parkova.

Među njima su, primjerice, i Nacionalni park Saksonska Švicarska u Njemačkoj, poznat po svojim dramatičnim stijenskim formacijama i slikovitim pejzažima, zatim Dolomiti Bellunesi u Italiji, koji posjetitelje privlači impresivnim planinskim vrhovima i alpskim dolinama, pa onda park Divlja Tajga u Finskoj, koji posjetiteljima pruža priliku za promatranje smeđih medvjeda i vukova, ili pak Nacionalni park Ecrins u Francuskoj, koji ljubitelje planinarenja i alpinizma oduševljava svojim veličanstvenim krajolicima.

Ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera Tomislav Kovačević pojasnio je o kakvoj je nagradi riječ, prenosi Nacional.

– Neopisiva ljepota Plitvičkih jezera mamac je za ljude iz cijelog svijeta koji ovaj nacionalni park posjećuju više puta tijekom života. Pojedinci dolaze gotovo svake godine iznova. Što je bilo presudno za rangiranje Nacionalnog parka Plitvička jezera na prvo mjesto u Europi teško je reći, ocjenjivači su očito uzimali više faktora u obzir. Ljepota krajolika, ljubaznost zaposlenika, urednost parka, organizacija obilaska posjetitelja i ukupan dojam posjetitelja, povezanost prijevoza unutar parka i slično – rekao je Kovačević te dodao:

– Svaka nagrada za sobom povlači i našu veću odgovornost, ali i onaj ljepši dio, a to je veća popularnost i veći interes. U našem smo slučaju tu oprezni jer veća popularnost i broj posjetitelja nama mogu predstavljati izazov koji smo još prije pet-šest godina riješili ograničavanjem ulazaka i prebacivanjem kupnje ulaznica na web platformu. Naši najbrojniji posjetitelji su tradicionalno iz Njemačke, zatim Južne Koreje, SAD-a, Francuske i Italije. Ovaj poredak je već godinama ustaljen i on se neće značajnije mijenjati – zaključio je Kovačević.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba