STELLA SE BUDI NAKON VIŠE OD 30 GODINA: Legendarni krapinski rokeri zapalit će Hušnjakovo

“Svirali smo s Prljavcima i Valjkom, vrijeme je da Krapina opet čuje kak’ prašimo”

Objavljeno: 09.06.2024. MPresecki

Stigao je lipanj, što znači da već tradicionalno počinje ‘Ljeto u Krapini’. Jedno od glavnih događanja u sklopu te manifestacije je ‘Noć krapinskog pračovjeka’, koja će se održati od 14. do 16. lipnja na Hušnjakovom. Lani je publiku rasplesao jedan i jedini Neno Belan, a ove godine ta je čast pripala glazbenicima nove generacije – Matiji Cveku i Miji Čičak, poznatijoj kao Miach.

I dok će mlađa publika uživati u novom zvuku, oni nešto stariji sigurno jedva čekaju petak, 14. lipnja, kada će prije Cveka na pozornicu kročiti legendarni krapinski bend Stella. Momci iz Stelle žarili su i palili 80-ih godina, bili su pojam hard rocka u Zagorju, no nažalost, početak Domovinskog rata spriječio ih je u daljnjem stvaranju glazbe. Sada, tridesetak godina kasnije, odlučili su očistiti prašnjave instrumente i pokazati svima kako se nekad sviralo.

Dečki se vraćaju u grad

Više o tome rekao nam je Tomislav Antolić ‘Tom’, gitarist i prateći vokal u Stelli od prvih dana. Na početku je naglasio kako mu je iznimno drago što je došlo do ponovnog okupljanja benda.

– Eto, nakon toliko godina pauze odlučili smo opet zasvirati, najprije sebi za dušu, a onda i za sve one koji nas pamte još tamo od sredine 80-ih – uveo nas je Antolić u priču.

Osim Antolića na gitari, u prvoj postavi Stelle bili su Rajko Suhodolčan kao vokal, danas međunarodno priznati glazbenik, zatim Darko Hustić ‘Calja’ na drugoj gitari, Davor Lovrenčić ‘Fonza’ na klavijaturama, Stjepan Košanski ‘Čiko’ na bubnjevima, te pokojni Mladen Petek ‘Žuti’ na bas gitari. Suhodolčana više nema u bendu, njega je s vremenom zamijenio Antolić, a trenutni pjevač je Damir Krajačić ‘Kraya’. Od izvorne postave, uz Antolića su ostali i Hustić, Lovrenčić te Košanski, dok je pokojnog Peteka na bas gitari zamijenio Luka Kovač ‘Doktor’. Naravno, prvo nas je zanimalo otkud ideja za povratkom.

– Ma mi smo već i prije svirali, pogotovo u vrijeme pandemije korone, onda se sve pokrenulo… S vremenom smo shvatili da bi to moglo prerasti u nešto više pa smo se ozbiljnije primili pisanja i skladanja i eto, drago nam je što smo dobili priliku pokazati da još nismo za baciti – kaže Antolić kroz smijeh.

A kako je sve počelo sad već davnih 80-ih? Kada je Stella ugledala svjetlo dana i kako se situacija razvijala?

– Uh, tko bi se sjetio svih tih uspomena… Sve je krenulo još u srednjoj školi 1981./82., imali smo bend Narcis, nakon čega sam ja odlučio osnovati svoj bend. Najprije smo svirali po podrumima i feštama, svi smo bili približno iste dobi i živjeli smo za rock. ‘Furali’ smo se na bendove poput Bon Jovija i Van Halena i tako smo malo po malo shvatili da bi moglo biti nešto od svega toga. Počeli smo praviti demo snimke i pomoću tadašnjeg radijskog voditelja Zlatka Presečkog probili smo se na radio, tu je krenulo nešto ozbiljnije – prisjeća se Antolić te nastavlja:

– Svirali smo s najvećim hrvatskim bendovima: Prljavo kazalište, Parni valjak, Film, Tutti Frutti, Renato Metessi i Zvijezde… Ono su bila jednostavnija vremena, svi smo se međusobno znali i bili povezani. Dan-danas sjećam se kultnih zagrebačkih klubova Kulušića i Lapidarija, svirati tamo bilo je nešto posebno, to se ne zaboravlja. Naravno, svirali smo i po Zagorju i okolici više puta pred nekoliko tisuća ljudi. Velik utjecaj na sve to imalo je natjecanje za mlade glazbenike ‘Demo X’ na Radiju Zagreb, gdje smo pobijedili dva puta zaredom 1987. i 1988. u konkurenciji bendova iz cijele bivše Jugoslavije. U to vrijeme pobjedu je odnio i Psihomodo Pop, a ostalo je, kako se kaže, povijest. Nakon toga je došla 1990. godina i naš potpis s diskografskom kućom Suzy Records iz čega je proizašao album ‘Anno Domini 1193’ – dodaje pionir krapinskog rocka.

Raspad sistema u 90-ima i veliki povratak

A onda je došao Domovinski rat i sve se raspalo, svaki član benda otišao je na svoju stranu. Antolić i sada žali zbog toga.

– Protiv toga se nije moglo. Bend je prestao s radom, no mi smo i dalje ostali u kontaktu. Tamo negdje nakon 1995. nešto se pokrenulo i opet smo počeli svirati, doduše u izmiješanim postavama – govori nam na samom kraju razgovora.

Ekipa bi se tu i tamo našla i zasvirala sebi za dušu, a tridesetak godina kasnije, dečki iz Stelle vraćaju se u svoje gnijezdo i pripremaju pravi spektakl na Hušnjakovom. Stoga, dođite idući petak i podržite ih na ‘Noći krapinskog pračovjeka’, a Antolić nam je za kraj ekskluzivno otkrio kako se zaista nešto ‘kuha’ te da nastup na Hušnjakovom neće biti njihova najjača gaža ove godine!

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba