Rezultati izlaznih anketa bit će objavljeni u 19 sati, a prvi rezultati u 23 sata

Objavljeni prvi podaci o izlaznosti na EU izborima

Objavljeno: 09.06.2024. zagorjeinternational

Birači u Hrvatskoj četvrti put glasaju na europskim izborima. U 7 sati otvorilo se 6651 biračko mjesto, glasanje će trajati do 19 sati, do kada je na snazi i dvodnevna izborna šutnja. Rezultati izlaznih anketa bit će objavljeni u 19 sati, a prvi rezultati u 23 sata. Do 11:30 glasalo je 7,69 posto birača.

Izbori za Europski parlament ušli su u zadnji dan glasanja, a tijekom četiri dana na njima je moglo sudjelovati do 360 milijuna ljudi u 27 država članica EU-a. Glasanje je u tijeku od četvrtka, kada je započelo u Nizozemskoj. U Irskoj se glasalo u petak, dok se u Češkoj glasalo dva dana – u petak i jučer. Subota je bila izborni dan za Latviju, Maltu i Slovačku i prvi od dva dana izbora za Italiju i Estoniju. Preostale zemlje članice izbore održavaju danas, a među njima i Hrvatska.

Ako se predviđanja pokažu točnima, krajnje desničarske stranke ovoga će puta proći bolje nego ikad prije, potencijalno utječući na sve politike EU-a, uključujući pitanja o migraciji i klimi. Prema anketama, desničarske stranke vjerojatno će imati snažne rezultate u zemljama, uključujući Austriju, Francusku i Italiju. U Njemačkoj, gdje krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) posljednjih mjeseci dobro stajala u anketama, čini se da će glavni konzervativni blok CDU/CSU bivše kancelarke Angele Merkel pobijediti. Očekuje se da će nakon konzervativnog bloka najviše glasova osvojiti socijaldemokrati kancelara Olafa Scholza, Zeleni i AfD, prenosi Index.

Prva prognoza za raspodjelu mjesta u novom sazivu Europskog parlamenta trebala bi biti objavljena večeras nakon 20 sati, dok se prvi preliminarni rezultati iz pojedinih država Europske unije očekuju nakon 23 sata.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba