Pravo glasa ima nešto više od 3,7 milijuna birača

Hrvati biraju zastupnike za Europski parlament. Ovo su najvažnije informacije

Objavljeno: 09.06.2024. zagorjeinternational

Hrvatski birači danas četvrti put glasaju na europskim izborima. U Hrvatskoj se u 7 sati otvorilo 6651 biračko mjesto, glasanje će trajati do 19 sati, do kada je na snazi i dvodnevna izborna šutnja. Rezultati izlaznih anketa bit će objavljeni u 19 sati, a prvi rezultati u 23 sata.

Nešto više od 3,7 milijuna birača odlučit će kojih će ih 12 hrvatskih zastupnika idućih pet godina predstavljati u Europskom parlamentu. Na glasačkom listiću koji će dobiti nalazi se 25 lista s imenima 300 kandidata. Većina listi, 23, stranačke su. Nezavisne su samo dvije, europarlamentarca Ladislava Ilčića i influencerice Nine Skočak, prenosi Index.

Do 19 sati na snazi je izborna šutnja. Zabranjena je svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora. Isto vrijedi i za objavljivanje fotografija izbornih sudionika u sredstvima javnog priopćavanja, njihovih izjava i intervjua. Za one koji će kršiti izbornu šutnju na europskim su izborima, za razliku od parlamentarnih, propisane kazne, od 398 eura za fizičku osobu, od 1327 do 3981 eura za kandidata na izborima i odgovornu osobu u pravnoj osobi te od 13.272 do 66.361 eura za pravnu osobu, primjerice, političku stranku.

Pravo glasa u domovini i inozemstvu ima nešto više od 3.731.000 birača

Glasački listić istog je formata kao i na nedavnim parlamentarnim izborima – četiri puta A4. Birač glasa tako da na glasačkom listiću zaokruži samo jednu od ponuđenih lista, a na njoj može zaokružiti i ime jednog kandidata kojeg želi, tj. može mu dati preferencijalni glas. Državno izborno povjerenstvo (DIP) mislilo je i na gluhe i slijepe birače. Kako bi im olakšalo glasovanje, za slijepe i slabovidne birače pripremilo je zvučne snimke svih 25 izbornih lista, a za gluhe i nagluhe upute i obavijesti na znakovnom jeziku i titlovima dostupne su na mrežnoj stranici DIP-a.

Na današnjim izborima na osam biračkih mjesta na samoborskom području odstupit će se od pravila da se birališta zatvaraju u 19 sati, pa će se zatvoriti sat i pol kasnije, u 20:30. Zbog automobilističkog natjecanja ‘Zagreb Delta Rally’, tim se mjestima u nedjelju neće moći pristupiti oko sat i pol, pa je za toliko produljeno vrijeme za glasanje. Hrvatski zastupnici u Europski parlament biraju se i u inozemstvu, u 40 država, na sto biračkih mjesta. Najviše ih je u BiH (47), Njemačkoj (osam), Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji, po četiri. Upravo su u Australiji sinoć u 23 sata po našem vremenu izbori počeli, otvaranjem tri od četiri biračka mjesta.

Za razliku od parlamentarnih, na izborima za Europski parlament u inozemstvu glasa se samo jedan dan. Pravo glasa na izborima u domovini i inozemstvu ima nešto više od 3.731.000 birača. U izbornim tijelima koja će ih provoditi bit će angažirano oko 70.000 osoba, a promatrat će ih 3676 promatrača.

Najnovije po kategorijama

VIDEO: “Sigurno za mališane, sigurno za Zemlju: Etherealov tekstil beskompromisne je kvalitete, upravo zbog ljubavi utkane u njega”

PREPOZNALE IH I MAME I BEBE, ALI BANKE NE: Ethereal, jedinstvena tvrtka iz Zagorja, protiv nepotrebnog gomilanja tekstila bori se Crowdfunding kampanjom u cilju bolje budućnosti djece - pomozite im u plemenitoj misiji

VIDEO: “Sigurno za mališane, sigurno za Zemlju: Etherealov tekstil beskompromisne je kvalitete, upravo zbog ljubavi utkane u njega”

Objavljeno: 22.06.2024. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba