Zlata vrijedni savjeti

Muči vas filter za klimu u autu? Evo kako ga zamijeniti i očistiti

Objavljeno: 08.06.2024. zagorjeinternational

Filter zraka u kabini u vozilu pomaže u uklanjanju štetnih zagađivača, uključujući pelud i prašinu, iz zraka koji udišete u automobilu. Ako primijetite da automobil ima neugodan miris ili da se protok zraka smanjio, pokušajte zamijeniti ili očistiti filter.

Kvaliteta zraka je posebno važna ako patite od alergija, astme ili sličnih problema. Najbolji način da budete sigurni da je zrak čist je zamjena filtera u kabini onoliko često koliko to proizvođač automobila preporučuje. Svaki proizvođač ima svoju preporuku, ponekad je to nakon 25.000 kilometara, ali može biti i češće, podsjeća Index.

Područje kojim vozite također može igrati ulogu u tome koliko često mijenjate filter. Oni koji voze u urbanim područjima ili mjestima s lošom kvalitetom zraka će morati češće mijenjati filtere. Ako osjetite da je smanjen protok zraka, neugodni miris u kabini ili se čuje zviždanje i pretjerana buka, razmislite o zamjeni filtera.

Gdje pronaći i kako zamijeniti filter zraka u kabini?

U većini automobila filter zraka u kabini nalazi se iza pretinca na suvozačevoj stani. U tom slučaju ćete vjerojatno moći sami otvoriti poklopac filtra. Ponekad je potrebno ukloniti cijeli pretinac. Detalje možete provjeriti u priručniku. Međutim, ako je filter ispod ploče s instrumentima ili ispod haube, zamjena bi mogla biti nešto kompliciranija.

Filter možete zamijeniti i na servisu. Potrošeni će biti prekriven čađom, prašinom, prljavštinom i lišćem. Međutim, ako je čist i bez nečistoća, zamjena vjerojatno može pričekati. Filtere koji su još uvijek u dobrom stanju možete i sami očistiti tako da prvo uklonite prašinu i veće nečistoće. Filter protresite, a zatim ga pažljivo usisajte. Nakon što je filter usisan, možete ga očistiti posebnim sredstvom za čišćenje, prateći uputstva proizvođača.

Neki proizvođači automobila navode da se njihove filtere može oprati i vodom u koju je dodan blagi deterdžent za pranje rublja u omjeru 2:1. Voda i deterdžent se promiješaju, a zatim izliju na filter i ostave nekoliko minuta da filter upije tekućinu. Filter zatim možete izribati mekom četkom, dobra opcija je četkica za zube. Pažljivo ga isperite čistom vodom i ostavite da se osuši. Oprani filter nemojte grijati ili sušiti sušilom za kosu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba