Inače, u Hrvatskoj se više ne proizvodi protuotrov za ugriz zmije otrovnice

KREĆE SEZONA: Znate li što treba napraviti u slučaju bliskog susreta s poskokom ili riđovkom?

Objavljeno: 07.06.2024. zagorjeinternational

Toplije vrijeme probudilo je zmije iz zimskog sna pa stručnjaci upozoravaju sve koji borave u prirodi da pripaze kako ne bi uplašili zmije i tako ih doveli u situaciju da se brane, odnosno napadnu i ugrizu čovjeka ili njihovog ljubimca, piše Index

U Hrvatskoj živi oko 15 vrsta zmija, od kojih su tri otrovnice: dobro poznati poskok, riđovka i planinski žutokrug. Može ih se prepoznati po karakterističnoj cik-cak šari na leđima, glavi koja je širinom jasno odvojena od vrata i očnim zjenicama u obliku vertikalnog proreza. 

Poskokov otrov funkcionira tako da zgrušava krv, stoga je vrlo bitno da zdravstvene ustanove imaju protuotrov, odnosno antitoksin za otrov europskih zmija.  

U prosjeku se u Hrvatskoj liječi od 10 do 15 ugriza na godinu, a serum moraju imati sve zdravstvene ustanove. Najviše je hospitalizacija bilo 2018. godine, njih čak 36 u stacionarnom dijelu i šest u dnevnim bolnicama.  

Hrvatski Imunološki zavod već godinama ne proizvodi serum jer nema dozvolu za to, a upravo je 2018. godine, za vrijeme najvećeg broja hospitalizacija, istekao rok protuotrovima koje su imali na zalihi. Sada se ponovno razmatra proizvodnja.  

Budući da u Hrvatskoj nema odobrenog lijeka protiv ugriza zmija, iz HALMED-a kažu da lijek uvoze iz drugih država.  

– Prema informacijama dostavljenima iz veleprodaja lijekova, opskrbljenost tržišta RH antitoksinom je dostatna, i to na temelju suglasnosti koje je HALMED izdao prethodne godine. U 2022. godini registrirana je potrošnja od 187 bočica. U 2023. godini registrirana je potrošnja od 125 bočica, međutim podaci za prošlu godinu su još uvijek u fazi prikupljanja i obrade – kazali su iz HALMED-a i dodali da je mogućnost nabave navedenog lijeka sužena jer se radi o lijeku za ugrize europskih zmija.  

Lijek se primjenjuje isključivo u prisutnosti liječnika, a s pacijentom kojeg je ugrizla zmija otrovnica najčešće se prvi susreću liječnici hitne medicine.  

U posljednjih 20 godina u Hrvatskoj su zabilježena tri smrtna slučaja od ugriza zmije. IZ HZJZ-a su rekli da se radilo o dvije osobe starije životne dobi, dok je jedna beba imala samo mjesec dana. Ovi su se slučajevi dogodili u Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Ličko-senjskoj županiji. Uz to, najviše hospitalizacija zabilježeno je još u Šibensko – kninskoj i Primorsko – goranskoj županiji. 

Inače, ako se sumnja da je osobu ugrizla zmija otrovnica, ona mora strogo mirovati, odnosno treba izbjegavati i najmanji pokret, a ruku ili nogu na kojoj je ugrizna rana treba imobilizirati. Eventualnu kompresiju izvode posebno educirani zdravstveni djelatnici u izvanrednim slučajevima. Ne preporučuju se pokušaji isisavanja otrova na mjestu ugriza ni stavljanje leda na to mjesto.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba