EU IZBORI SU PRED VRATIMA, VAŽNO JE IZAĆI: Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj SDP-ov je kandidat za Europski parlament - broj 4 na listi br. 22

“Hitna pomoć može spašavati živote s obje strane granice”

Objavljeno: 07.06.2024. zagorjeinternational

– Zašto hitna pomoć ne bi spašavala živote s obje strane granice, ondje gdje je bliža? To doista može učiniti razliku između života i smrti, to je ono što nam Europska unija omogućava jer granica više nema i svi smo dio jedne velike obitelji – započinje govoreći o svom programu SDP-ov kandidat za Europski parlament Marko Vešligaj, dugogodišnji gradonačelnik Pregrade i predstavnik Hrvatske u Odboru regija Europske unije.

Kako ističe, zbog geografskog oblika Hrvatske, brojni krajevi imali bi izravne koristi od bolje prekogranične suradnje. Neposredna blizina granice otvara niz mogućnosti za pojednostavljenje svakodnevnog života i poboljšanje njegove kvalitete za stanovnika ruralnih sredina i krajeva u blizini granica, pogotovo u smislu bolje zdravstvene zaštite. 

Unija bez granica 

– Smatram da je od vitalne važnosti iskoristiti tu našu uniju bez granica i omogućiti da stanovnici pograničnih područja imaju benefite od toga, ali u prvom redu smatram da moramo što prije omogućiti da hitna pomoć može doći, primjerice, iz Slovenije u Hrvatsku i obrnuto i na taj način spasiti živote. To su mali pomaci generalno govoreći, ali za živote pojedinaca koji žive u pograničnim područjima su to tektonske promjene. Pogotovo ako tako nekome spasimo život – rekao je Vešligaj.

Ovakvi zajednički projekti poboljšanja i povećanja učinkovitosti zdravstvene skrbi su neophodni, a vrlo izvedivi. Slični primjeri postoje u Austriji i Mađarskoj, a odnedavno i u Istri, između Slovenije i Hrvatske koje su 2023. godine potpisale bilateralni sporazum o prekograničnoj suradnji na području pružanja medicinske pomoći. 

Potrebno je, naglašava on, učiniti isto i u Zagorju, Međimurju, Podravini, svim pograničnim dijelovima Hrvatske, kako nijedan grad, općina i selo, i nijedan stanovnik ne bi bio zakinut za najbolju moguću zdravstvenu zaštitu. Također, važno je pojednostaviti birokraciju i omogućiti bolnicama što lakše pristupanje mreži hitne pomoći koja bi postupala neovisno o granici.

– Stopa preživljavanja ne smije se mjeriti po sreći ili nesreći gdje se netko rodio ili gdje živi, svima mora biti omogućena ista zdravstvena skrb – govori Vešligaj i dodaje: 

– Kada danas govorimo o dugovječnosti građana i zdravom starenju, to znači jednak pristup hitnoj medicinskoj pomoći, ali i nastavak pronalaženja najučinkovitijih i najodrživijih strategija za zaštitu zdravlja građana. Kao kandidat za Europski parlament, potpisao sam i Europski manifest za zdravu dugovječnost kojim sam se na još jedan dodatan način obavezao raditi na ovom problemu – zaključio je Vešligaj, kandidat broj 4, na listi 22, SDP-a za Europski parlament.

Za mlade, za ruralne krajeve

Osim spomenute prekogranične suradnje, Vešligaj je u svom programu za Europski parlament posebno fokusiran na mlade. Već kao gradonačelnik, uveo je participativni proračun za mlade u kojem oni sami odlučuju na što će se novac potrošiti i niz drugih politika usmjerenih mladima. Stoga će nastaviti raditi na tome i na europskoj razini. 

Jedan od glavnih problema s kojima se suočavaju mladi u Hrvatskoj je svakako stambeno pitanje, a Vešligaj je sudjelovao u izradi Rezolucije “Progresivna rješenja za globalne izazove” Stranke europskih socijalista (PES) u kojoj je poseban naglasak stavljen na priuštivo i kvalitetno stanovanje. Njegov cilj je formiranje fondova za priuštivo stanovanje mladih, kako im dom ne bi bio nedostižan, podizanje svijesti o ovom problemu na europskoj razini te proglašavanje prava na stanovanje temeljnim ljudskim pravom.

Nadalje, kao suosnivač Lokalne akcijske grupe ‘Zagorje-Sutla’, Vešligaj nastavlja promicati održivi razvoj ruralnih područja s naglaskom na digitalnu transformaciju. Jedan je od inicijatora uvođenja širokopojasnog interneta u Krapinsko – zagorskoj županiji i radit će na tome da se isto uvede u sve ruralne krajeve. Osim toga, preduvjet ruralnog razvoja su i dobre ceste te javni prijevoz. 

– Manje sredine nisu dosad mogle koristiti sredstva iz europskih fondova za bolji javni prijevoz, kao što je to bilo moguće većim gradovima i to se mora promijeniti – dodaje.

Potrebno je oformiti i interventne fondove za saniranje šteta od nevremena, klizišta, poplava i ostalih nepogoda koje pogađaju gradove i općine, a to je preveliko opterećenje za njih, istaknuo je. S obzirom na to da će nevremena koja uništavaju i imovinu, kuće, ali svakako i poljoprivredu, biti sve više, potrebno je pobrinuti se da i lokalna samouprava i stanovnici jednostavno dolaze do sredstava za obnovu, govori SDP-ov kandidat za EU parlament.

– Važno je u nedjelju izaći na izbore i glasati za one koji razumiju probleme našega kraja – poručuje na kraju.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba