Ipak, ovaj put s plemenitim ciljem, a sve povodom Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima

VELIKO TRGOVIŠĆE: Policija imala pune ruke posla na cestovno – pružnom prijelazu u Pinjuhovoj

Objavljeno: 06.06.2024. zagorjeinternational

Hrvatsko zagorje i vlakovi imaju jednu posebnu vezu – od one pjesničke iz ‘Zagorskog cuga’ do one ni malo tako vesele, o brojnim nesrećama koje se događaju na pružnim prijelazima.  

Upravo ovo pitanje bilo je povod za obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima u Velikom Trgovišću gdje je prije pet godina postavljen prijelaz najveće sigurnosti i od tad nije zabilježena niti jedna nesreća. 

Na tom pružnom prijelazu u ulici Stanka Pinjuha koja spaja centar mjesta s industrijskom zonom, danas su akciju podizanja svijesti o problematici prometa organizirali predstavnici Hrvatskih željeznica i Policijske uprave krapinsko – zagorske te su zajedničkim snagama upozoravali vozače osobnih automobila dijeleći im letke i korisne savjete. U isto vrijeme održana je i edukativna radionica u Osnovnoj školi Veliko Trgovišće kako bi se djecu upozorilo da pruga nije mjesto za igru. 

– S obzirom na to da smo mi škola koja je u željezničkome području, puno djece putuje vlakom i mislim da je važno osvijestiti ih kako se trebaju ponašati u blizini pruge. Pamtimo i tragičan događaj otprije nekoliko godina kada se naš bivši učenik vraćao iz škole po pruži pješice. Imao je slušalice u ušima i nije čuo vlak. Nažalost, poginuo je. Ovaj primjer ističem kao potrebu za ovakvim edukacijama – izjavila je ravnateljica Diana Duk-Petek.

Inače, ovaj Međunarodni dan obilježava se već 16 godina, a HŽ 20 godina provodi preventivne akcije. 

– Prošle godine na prugama u Hrvatskoj imali smo 75 nesreća, a od toga 30 na pružnim prijelazima s dva smrtna slučaja. Važno je naglasiti kako su vozači cestovnih vozila bili krivac u tim nesrećama, zbog čega je potrebna ovakva akcija. Naime, strojovođi je ponekad zaustavni put vlaka i do 1500 metara – kazao je član Uprave HŽ Subhi Tawfiq dodavši kako na godišnjoj bazi ima oko 500 lomova polubranika, ali svaki taj lom je izbjegnuta nesreća. Uz to, Tawfiq se osvrnuo na pruge u Krapinsko – zagorskoj županiji: 

– Svi pružni prijelazi od Zaprešića do Zaboka su osigurani na ovakav način. Bio je to dio projekta koji je iznosio 85 milijuna eura čime se modernizirala cijela pruga, a u tijeku je remont pruge do Krapine pa se i tamo uređuju prijelazi – kazao je Tawfiq istaknuvši kako se trenutno radi na 17 cestovno-željezničkih prijelaza. 

Ovom prilikom iz zagorske policije skrenuli su pozornost na statistiku. 

– Tijekom prvih pet mjeseci ove godine evidentirane su dvije prometne nesreće i na sreću bile su samo s materijalnom štetom, dok je prošle godine bilo osam prometnih nesreća od koji šest s materijalnom štetom, ali i dvije s ozlijeđenim osobama. Prvenstveno tu se radilo o ne poštivanju svjetlosnog znaka – kazao je policijski službenik Tomislav Zajec koji je dodao da je i jedna osoba smrtno stradala unazad tri godine na prijelazu u Pustodolu. 

Jedan od slučajnih prolaznika danas je bio i profesionalni vozač Josip, koji, s obzirom na prirodu svojeg posla, zna kako se postupa pri pružnom prijelazu.

– Treba biti jako oprezan i prilagoditi brzinu, posebno preko onih pružnih prijelaza koji nisu adekvatno označeni. S obzirom na to da sam profesionalni vozač, često sam na putu, a što se tiče situacije u Hrvatskoj, dobro je, ali moglo bi uvijek bolje. Imamo još uvijek dosta neobilježenih prijelaza – rekao je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba