Za ugradnju solarnih elektrana ili dokumentaciju Varaždinska županija građanima dodijelila 111.000 eura potpora

Stričak: Sljedeće godine sredstva ćemo udvostručiti  

Objavljeno: 05.06.2024. zagorjeinternational

U atriju Županijske palače građanima su uručene odluke o dodjeli bespovratnih sredstava za kupnju ili ugradnju dizalica topline, fotonaponskih elektrana i drugih sustava za obnovljive izvore energije za obiteljske kuće, kao i za izradu energetskog certifikata ili glavnog projekta.

Ukupno je odobreno 111.702 eura za 161 korisnika, a putem Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za sufinanciranje troškova izrade dokumentacije za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama. 

– Već sedmi dan nakon objave Javnog poziva bila su iskorištena sva sredstva planirana za ovu namjenu. To je za svaku pohvalu, jer pokazuje da su građani zainteresirani i ulažu u energetsku učinkovitost, u čemu ih Županija podržava i potiče. I dok smo lani sredstva povećali 60 posto, ove godine smo iz proračuna izdvojili dodatnih 10-ak posto. Potpore su se mogle ostvariti kroz tri mjere, za izradu energetskog certifikata, odnosno izradu glavnog projekta te za kupnju ili ugradnju sustava za obnovljive izvore energije. Svaki pojedinac je mogao dobiti ukupno 1700 eura bespovratnih sredstava. Gledamo li posljednje tri godine, Županija je iz proračuna izdvojila 250.000 eura, a potpore je dobilo 450 građana – izvijestio je Darko Majhen, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove.

Odluke je uručio župan Anđelko Stričak, koji je čestitao svim građanima koji su odlučili uložiti sredstva u poboljšanje energetske učinkovitosti svojih obiteljskih kuća.

– S obzirom na to da je interes zaista velik, mogu već sada najaviti da ćemo sljedeće godine sredstva za poticanje građana za korištenje obnovljivih izvora energije minimalno udvostručiti, dakle povećati za minimalno 100 posto. Treba istaknuti da je na području zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije najvažniji i najveći projekt Varaždinske županije projekt izgradnje geotermalne elektrane na području Općine Mali Bukovec. Uz to provodimo program DiZel – digitalno i zeleno, u sklopu kojeg na naše škole, dakle na objekte u javnom vlasništvu, postavljamo solarne elektrane. Prošle godine postavljeno ih je 13, a u ovoj godini pripremamo još desetak takvih investicija – rekao je župan Stričak.

Potporu Varaždinske županije dobio je i Neven Furjan iz Brezja Dravskog, koji je na obiteljsku kuću već instalirao solarnu elektranu.

– Nisam se uspio prijaviti na državni natječaj, ali sam onda vidio da je Varaždinska županija raspisala Javni poziv s jako dobrom mjerom. To nam je donijelo uštedu od 1400 eura. Na obiteljsku kuću smo instalirali solarnu elektranu snage osam kilovata, čime zadovoljavamo gotovo sve godišnje potrebe za električnom energijom u našem domaćinstvu – rekao je Neven Furjan.

Najnovije po kategorijama

VIDEO: “Sigurno za mališane, sigurno za Zemlju: Etherealov tekstil beskompromisne je kvalitete, upravo zbog ljubavi utkane u njega”

PREPOZNALE IH I MAME I BEBE, ALI BANKE NE: Ethereal, jedinstvena tvrtka iz Zagorja, protiv nepotrebnog gomilanja tekstila bori se Crowdfunding kampanjom u cilju bolje budućnosti djece - pomozite im u plemenitoj misiji

VIDEO: “Sigurno za mališane, sigurno za Zemlju: Etherealov tekstil beskompromisne je kvalitete, upravo zbog ljubavi utkane u njega”

Objavljeno: 22.06.2024. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba