Ušli smo u dio godine kada će ekstremni vremenski događaji biti sve češći

ŠEF DHMZ-a: To radimo samo mi i nitko drugi u Europi! Itekako opasno, štetno, neučinkovito…

Objavljeno: 05.06.2024. zagorjeinternational

Ravnatelj DHMZ-a Ivan Güttler objavio je na svom profilu na društvenoj mreži X da je DHMZ jedina nacionalna meteorološka služba u čitavoj EU koja ima zakonsku obvezu zasijavanja konvektivnih oblaka srebrovim jodidom kako bi se djelovalo na tuču. Odmah u nastavku postavio je pitanje zašto je to potencijalno opasno, posebno u slučaju velikih tučonosnih oblaka, pa zatim dao i odgovor na postavljeno pitanje.

Posljednjih smo dana bili svjedoci snažnog nevremena koje je izazvalo velike štete na poljoprivrednim kulturama. Uzrok šteta bile su obilne kiše i tuča. Na stranicama DHMZ-a, u članku ‘Postojeća obrana od tuče je neučinkovita, neisplativa i potencijalno štetna za okoliš’ detaljno je objašnjeno zbog čega je aktualni sustav neučinkovit, prenosi Jutarnji list.

– Obrana od tuče koja se temelji na konceptu zasijavanja oblaka polazi od znanstvenog koncepta suzbijanja tuče umjetnim stvaranjem puno većeg broja zametaka leda u prirodnom oblaku nego što bi se to stvorilo prirodnim putem. Uvođenje velikog broja umjetnih jezgri kondenzacije, istovremeno kada se stvaraju i prirodne jezgre, prema teoriji aktualne obrane od tuče, trebalo bi rezultirati zrnima tuče puno manje veličine koja bi se pri padanju otopila ili na zemlju pala kao krupne kapi kiše. Srebrov jodid je kemijski reagens koji se najčešće korist u umjetnom djelovanju na vrijeme te ima kristalnu strukturu sličnu ledu, a u oblak se unosi uz pomoć aviona, raketa ili prizemnih generatora. Važno je naglasiti kako se radi o hipotezi za koju do danas nije dana znanstvena opravdanost – kažu iz DHMZ-a.

Tri najvažnije stavke

Na svom je profilu šef DHMZ-a Güttler objasnio najvažnije stavke.

  1. “…sovjetska metoda suzbijanja tuče nije bila tako učinkovita u središnjoj Švicarskoj kako su tvrdili sovjetski znanstvenici. Naprotiv, većina procjena sugerira određeni trend prema VEĆOJ energiji tuče kad je zasijana i VEĆOJ površini pod tučom kad je zasijana.”
  2. “Sirovi podaci pokazuju PORAST energije tuče za faktor 3 prilikom zasijavanja. Ovo je SUPROTNO od onoga što se očekuje od zasijavanja.”
  3. “Unatoč tome, većina čitatelja će se složiti s nama da su operacije zasijavanja bile učinkovite na POGREŠAN način. U svakom slučaju očito je da primijenjenu metodu kao sredstvo zaštite od tuče treba napustiti ODMAH”.

Na stranicama DHMZ-a, u spomenutom članku objavljeni su i rezultati analize učinkovitosti i isplativosti sustava obrane od tuče u Hrvatskoj. U njoj stoji:

– Analiza je ujedno pokazala kako ne postoji niti jedan znanstveno utemeljen dokaz da je aktualna operativna obrana od tuče kakva se provodi u Hrvatskoj po sadašnjoj tehnologiji učinkovita i gospodarski isplativa te da ostvaruje uštede. Također je upozoreno na problematičnost obrane od tuče s obzirom na očuvanje i zaštitu okoliša. Tijekom zasijavanja bez ekološke kontrole ispušta se kemijski reagens srebrov jodid u slobodnu atmosferu pri tlu, kada se radi o zasijavanju generatorima odnosno po visini kada se radi o zasijavanju raketama. S obzirom na to da se sustav obrane od tuče financira iz sredstava Državnog proračuna i proračuna jedinica područne (regionalne) samouprave, DHMZ predlaže da je efikasnije i isplativije ta sredstva usmjeriti u sufinanciranje postavljanja zaštitnih mreža, jačanje sustava osiguranja u slučaju nastalih šteta od vremenskih nepogoda, posebice u svijetu očekivanih klimatskih promjena. Navedene metode već su dale pozitivne učinke u zemljama koje ih primjenjuju – zaključuju iz DHMZ-a.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba