Dobro za znati, ali svejedno treba dodatan oprez

Samo u ovoj situaciji možete proći kroz crveno na semaforu

Objavljeno: 05.06.2024. zagorjeinternational

Ako je na semaforu kontinuirano uključen znak crvenog svjetla i ako se sudionik u prometu nedvojbeno i sa sigurnošću uvjerio da se svjetla na semaforu ne izmjenjuju ili se ne uključuje zeleno svjetlo za određeni smjer kretanja, moguć je prolazak kroz raskrižje uz krajnje povećan oprez, odgovorili su iz MUP-a za HAK reviju.  

Vozač je pri tome dužan pridržavati se ograničenja u odnosu na postavljene prometne znakove odnosno postupati prema pravilima prednosti prolaska. 

Ako uočite neispravnost rada semafora potrebno je odmah obavijestiti policiju putem broja 192, nakon čega će policijski službenici poduzeti potrebne radnje u cilju osiguranja sigurnosti i protočnosti prometa…  

Međutim, u slučaju da se svijetla na semaforu izmjenjuju, bez obzira na subjektivnu procjenu vozača o duljini crvenog svjetla, isti ne smije ući u raskrižje dok je uključeno crveno svjetlo. Prođete li namjerno kroz crveno svjetlo na semaforu odnosno kroz mjesto na kojem se promet upravlja uređajem za davanje znakova prometnim svjetlima, može biti kažnjen po odredbama članka 59. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. 

Prilikom sankcioniranja počinitelja predmetnog prekršaja prolaska kroz crveno svjetlo ne može se izreći upozorenje, s obzirom na to da je člankom 294., stavak 5, propisano sljedeće: Policijska uprava ili postaja koja tijekom obavljanja poslova nadzora utvrdi da je počinjen prekršaj za koji je propisana samo novčana kazna u utvrđenom iznosu do 130 eura, u slučajevima kada prekršajem nije izazvano ometanje ili ugrožavanje drugih sudionika u prometu, odnosno ako je prekršaj osobito lake naravi, a počinitelj nije prije činio slične prekršaje može umjesto novčane kazne sudioniku u prometu izreći mjeru usmenog ili pisanog upozorenja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba