Za uređenje parka uz dvorac Križovljangrad

Općina Cestica dobiva 250.000 eura iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 

Objavljeno: 05.06.2024. zagorjeinternational

Općina Cestica prijavila je projekt na “Javni poziv za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama u svrhu jačanja otpornosti urbanih sredina” koji je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a za što je dobila i Odluku Fonda o dodjeli sredstava kojom se sufinanciraju aktivnosti iz projekta ukupne vrijednosti 311.086,25 eura.

Temeljem te odluke, 31. svibnja upriličeno je svečano dodjeljivanje ugovora za sufinanciranje projekata prilagodbe klimatskim promjenama, čemu je prisustvovao i načelnik Cestice Mirko Korotaj, primivši Ugovor o sufinanciranju projekta za uređenje parka uz dvorac Križovljangrad.  Ugovore su korisnicima uručili potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen. 

Projektom će se provesti čišćenje zaraslih dijelova parka uz dvorac Križovljangrad, u svrhu sprečavanja širenja invazivnih biljnih vrsta, niskog raslinja i grmlja, podložnih zapaljenju i širenju požara, te će se izvesti pošumljavanje zapuštenih i degradiranih šumskih površina autohtonim vrstama drveća. Zasaditi će se 130 stabala i preko 280 komada grmolikog bilja. Uz sadnju biljaka projektom je predviđena i šetnica s naglaskom na rekreaciju – trčanje i biciklizam. Šetnica se sastoji od staze s mjestima za odmor i boravak u prirodi, natkrivenim pergolama s klupama i stolovima za druženje. Ukupna površina parka uz dvorac Križovljangrad koji će se urediti zahvaljujući provedbi ovog projekta iznosi 3,7 hektara.

Za prijavu projekta bila je potrebna i izrada SECAP-a (Akcijski plan održivog energetskog razvoja i prilagodbe klimatskim promjenama Općine Cestica), a što je Općina Cestica također uspješno odradila.

Akcijski plan energetski i klimatski održivog razvitka strateški je dokument koji sadrži smjernice vezane uz energetsku učinkovitost i za ublažavanje utjecaja na klimatske promjene, te služi kao podloga za mogućnost pristupanja mnogim EU projektima. Za izradu SECAP-a bilo je potrebno pristupiti Sporazumu gradonačelnika (Covenant of Mayors, CoM), jednoj od najprestižnijih organizacija za urbani razvoj u svijetu. 

Inače, Općina Cestica nalazi se među 60-ak gradova i općina iz Hrvatske koje su već izradile svoje klimatske strategije, a koje su temelj za povlačenje europskih sredstava u području prilagodbe klimatskim promjenama.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba