U sklopu manifestacije 'Zagorje Domovini' proslavit će se lik i život autora naše himne Antuna Mihanovića

KLANJEC: Ovog vikenda u centar pozornosti dolaze mladi i talentirani pjesnici, ali i likovni stvaratelji

Objavljeno: 05.06.2024. zagorjeinternational

Sezona ljetnih festivala je u punom jeku, potvrđuje to i današnja konferencija za medije u Klanjcu koji je po mnogočemu jedinstven. Predstavljen je program manifestacije ‘Zagorje Domovini’, odnosno događanja posvećenog liku i djelu Antuna Mihanovića – pisca hrvatske himne Lijepa Naša.  

Sve kreće u petak 7. lipnja, a traje do 15. lipnja, no tu se ne radi samo o području Grada Klanjca jer su unazad nekoliko godina organizatori, Gradska knjižnica Klanjec, Kulturni centar Klanjec i Turistička zajednica Biser Zagorja koja obuhvaća još i Tuheljske Toplice i Veliko Trgovišće, odlučili proširiti područje djelovanja na sve one dijelove gdje je Mihanović djelovao.  

– Poznato je kako je Antun Mihanović proveo svoje posljednje godina u Klanjcu u dvorcu Novi Dvori te brojne naše udruge nose upravo njegovo ime. Zato je naša gradska knjižnica prije 18 godina krenula s pjesničkom nagradom za osnovne i srednje škole iz Krapinsko – zagorske županije. Uz pjesnički aspekt djelovala, Antun Mihanović je često posjećivao majku u Tuheljskim Toplicama gdje se i sam liječio od reume, a kasnije je dolazio do crkve Sveta tri Kralja na grob majci koji se danas nalazi u općini Veliko Trgovišće – kazao je gradonačelnik Zlatko Brlek, ujedno i predsjednik TZ Biser Zagorja te dodao kako kroz kontinuirano održavanje ove nagrade danas imamo i mnoge renomirane mlade pjesnike. 

Ravnateljica Gradske knjižnice Antun Mihanović Adrijana Čelec istaknula je kako uz pjesničku nagradu za domoljubnu poeziju, odnedavno učenici sudjeluju i u likovnom natječaju kao i idejnom rješenju za zbornik. 

– Ovo je manifestacija kojom slavimo život i djelo Antuna Mihanovića, promoviramo pisanje i čitanje poezije za najmlađe kao i kreativno i likovno stvaralaštvo. Okupljamo mlade pjesnike, umjetnike, mentore i učitelje. Ponosi smo što je naša želja za očuvanjem tradicije prepoznata, a najbolje nagrađujemo 7. lipnja u 18 sati u prekrasnom ambijentu klanječkog spomen parka – rekla je ravnateljica Čelec dodavši kako će posjetitelji ove godine moći vidjeti i fotografije nastale na brojnim radionicama među kojima je gostovala i dječja knjižnica Sanja Pilić. Uz to, posebno je skrenula pozornost na 15. lipnja kad je na planu zabavni program, ‘Putevima Antuna Mihanovića’ i piknik za sve uzraste. 

Valja napomenuti kako se ove godine za nagradu natječu 149 rada.  

Direktorica TZ Biser Zagorja Tatjana Petranović Capar nadovezala se na riječi gradonačelnika Brleka istaknuvši kako je pored pjesničke nagrade, na rasporedu i pjesnička večer u dvorcu Mihanović koja se organizira u suradnji s Hrvatskim književnim društvom.  

– Jedini u Hrvatskoj imamo spomen područje hrvatskoj majci, odnosno spomenik Justini Mihanović, pa tako u nedjelju u Velikoj Erpenji u obnovljenu crkvu dolazi Barbara Suhodolčan i Dubravko Polgar koji će u suradnji s udrugom ‘Kajkavijana’ održati koncert orgulja Heferer. Također, ove godine posjetitelji će moći uživati u proširenoj stvarnosti na pojedinim točkama u sve tri jedinice lokalne samouprave jer ovi velikani zaslužuju posebnu pozornost – poručila je direktorica Petranović Capar.  

Ravnateljica Kulturnog centra Klanjec Snježana Horvatin prezentirala je ‘Klanjec Art Fest’ koji također ima otvorenje prvog djela ovog vikenda te je ovom prilikom otkrila povezanost umjetnika J.R. August s ovim gradom pošto upravo on ima čast otvoriti Festival. 

– Ove subote kod Kuće Klajn nastupa dugoočekivani J.R. August, pravog imena Nikola Vranić. On svakodnevno dolazi u Klanjec kako bi našu djecu učio engleski u osnovnoj školi. Sam Festival zapravo počinje već danas dolaskom planetarija gdje će djeca moći upoznati grčku mitologiju i uči ispod zvijezda – kazala je ravnateljica Horvatin te dodala značaj ove manifestacije:  

– ‘Klanjec Art Fest’ želi se promovirati kao umjetničko srce Zagorja za mlade kroz koncept živuće kulture u spoju tradicije i urbanih događaja. Imamo stalnu publiku, a osjetili smo potrebu približiti se mladima i to je program koji podupire Ministarstvo kulture i medija uz Krapinsko – zagorsku županiju, Grad Klanjec i suradnike. Također, ove godine smo domaćin ‘Festivalčića’, prekrasnog programa koji će u subotu u spomen parku okupiti 200 djece iz osnovnih škola, a to je ujedno i završak prijeko potrebnog projekta ‘Baltazar’ za pomoćnike u nastavi – najavila je Horvatin.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba