RADOBOJ: Najava Forest Festa, jedinstvene manifestacije s bogatim programom

“Čovjek se osjeća puno bolje kad uđe u šumu, vraća se na tvorničke postavke”

Objavljeno: 05.06.2024. zagorjeinternational

Od 14. do 16. lipnja u organizaciji udruge ‘Snaga Šume’ i Općine Radoboj održat će se Forest Fest Radoboj, jedinstvena manifestacija s bogatim programom za svakoga. Bit će tu tijekom sva tri dana trajanja Forest Festa nekoliko šumskih kupki za odrasle, za dječji uzrast niz radionica šumske pedagogije uz programe za biologe i mlade šumare, stručno vođenih radionica po stazi orhideja, api terapija i joga vježbi, koncerata i mnoštvo drugih događanja.

Načelnik Radoboja Anđelko Topolovec najavio je cjelokupni program manifestacije.

– Otvorenje je u petak, 14. lipnja u centru Općine. U subotu, 15. lipnja održat će se stručna konferencija pod nazivom ‘Zeleni horizonti: osnaživanje zajednice kroz terapiju šumama, inovativni i održivi turizam’. Svoja izlaganja imat će predavači iz Hrvatske, Njemačke i Italije. Zadnji dan, 16. lipnja, održat će se interaktivna šetnja radobojskim zavičajem, dječja lutkarska predstava, ‘art & wine’ radionica, dječja igraonica uz završni koncert kod Lovačkog doma ‘Tri soprana ONE’. Cilj ove manifestacije je približiti i povezati sve posjetitelje s prirodom i šumom kroz edukativne, informativne i obrazovne, te kulturne i opuštajuće aktivnosti terapije šumom i meditacije u šumskom okruženju koje pružaju gora Strahinjčica i zelena oaza Radoboja – rekao je Topolovec.

“Upiti šumu u sebe”

Šumska kupka se širom svijeta primjenjuje kao oblik preventivne medicine, a uz to jača svijest o održivosti šumskih prostora, o njenim zaštićenim područjima te o ekološkoj očuvanosti. Originalnog naziva ‘Shinrin-yoku’ (upiti šumu u sebe), riječ je o staroj japanskoj praksi razvijenoj 80-ih godina prošlog stoljeća kao odgovor na sveprisutan tehnološki stres i urbanizaciju, pri čemu se naglašava uranjanje u šumu kroz usredotočeno korištenje svih pet osjetila (njuh, osjet, vid, dodir i sluh), s ciljem postizanja opuštajućeg efekta. Znanstvena istraživanja dokazala su učinke šumske terapije na fizičko i mentalno zdravlje.

Predsjednica udruge ‘Snaga Šume’ Jasna Vukas naglasila je važnost šumskih kupki.

– Čovjek se osjeća puno bolje kad uđe u šumu, u prirodi ljudi najprije dolaze k sebi. Tome u prilog govore i mnogi znanstvenici koji podupiru ovaj oblik terapije. Boravak u šumi i upijanje njezine blagodati kroz svih pet osjetila snizuje tlak, odličan je za onkološke bolesnike, a i za one koji se bore s depresijom. Šumska kupka je jedan klasičan susret sa šumom, to nije planinarenje. Vodič će vam otvoriti vaših pet osnovnih čula i voditi vas kroz seanse te kako se ono kaže, vratit će vas na vaše tvorničke postavke. To je nešto što zaista ima svoj efekt – poručila je Vukas.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba