Uoči predizborne šutnje

Biskupi pozivaju građane na EU izbore

Objavljeno: 05.06.2024. zagorjeinternational

Hrvatski biskupi čekali su, praktički, predizbornu šutnju uoči izbora za Europski parlament kako bi se oglasili svojom izjavom preko Komisije HBK Iustitia et pax, prenosi Večernji list

Najvažnija nakana im je pozvati građane Hrvatske da izađu na izbore u nedjelju, a napose vjernike da nakon nedjeljnih misa odu na birališta, kako se ne bi dogodio pad izlaznosti i apstinencija od glasanja zbog nedavnih parlamentarnih izbora. Biskupi, prije svega, žele poručiti vjernicima da podrže kandidate koji promiču kršćanske vrijednosti. 

To su dostojanstvo ljudske osobe, zauzimanje da pobačaj nikada ne može biti temeljno pravo, zatim promicanje kršćanskih vrijednosti braka kao zajednice muškarca i žene, obitelj i međugeneracijske solidarnosti, poticanje moralnog imperativa suosjećanja i solidarnosti sa stradanjima izbjeglica i migranata te podržavanje procesa proširenja Europske unije. 

– Ova je izjava u skladu s izjavama s izjavama Iustitie et pax Europe i Vijeća biskupskih konferencija Europske unije – kazao je tajnik Iustitie et pax prof. dr. Vladimir Dugalić, naglasivši da je prvi cilj da potaknu vjernike i ljude dobre volje da izađu na izbore i da ne ostanu ravnodušni na izbore. 

– Zato je i ovaj datum pomaknut uočit izbora. Ovi izbori imaju jednako značenje kao i parlamentarni i za predsjednika republike – rekao je dr. Dugalić, naglasivši da se nas itekako tiču europski izbori i da utječu na naš život te da nam nije svejedno tko nas predstavlja u Europskom parlamentu, jer utječe na politiku, gospodarstvo i kulturu pa tako i na život svih nas u Hrvatskoj. 

Dakako, njihovi će kriteriji suziti vjernicima izbor na svega nekoliko kandidata koji odgovaraju kriterijima kršćanskih vrijednosti, jer ne zagovaraju vrijednosti poput braka i pobačaja. 

– Mi katolici ne smijemo biti euroskeptici i zatvoreni prema europskoj ujedinjenju. Svjesni smo poteškoća i da se nije spomenulo Boga u preambuli Ustava i određenih ideologija, ali želimo poručiti katoličkim vjernicima da usprkos tome Europa ne gubi na svojem smislu i značenju – rekao je dr. Dugalić.  

– Želimo potaknuti vjernike da izađu i biraju po savjesti na kandidate koji će zastupati njihova stajališta u europskom parlamentu – rekao je Dugalić, na konferenciji za medije u srijedu u HBK u Zagrebu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba