Napeto, napeto...

1. ŽNL: Četiri kluba mogu ispasti, tko će se spasiti?!

Objavljeno: 05.06.2024. Milorad Videković

Ove nedjelje igra se posljednje kolo 1. Županijske nogometne lige koje će dati odgovor tko uz Zagorec (Veliko Trgovišće) napušta ligu i seli u niži rang.

Rasplet lige nakon odigranih 26 prvenstvenih kola ponudio je čak četiri kluba koji s istim brojem bodova (31) ulaze u posljednje kolo i svaki od njih ima mogućnost ostati u ligi ili preseliti u niži rang. To su: Jedinstvo (Sveti Križ Začretje), gol-razlika -6; Oroslavje, gol razlika -9; Radoboj, gol-razlika -13; Mladost (Marija Bistrica), gol-razlika -33.

Sve utakmice posljednjeg kola igraju se u isto vrijeme (18 sati), osim susreta Klanjec – Inkop koja se igra dan ranije. Kad se pogledaju parovi ekipa kojima prijeti selidba u niži rang, Jedinstvo (SKZ) – Oštrc; Zagorec (VT) – Oroslavje; Mladost (MB) – Stubica; Radoboj – Pregrada, nekako je najbliža selidbi u niži rang Mladost (MB) koja ima najjačeg suparnika, ali se ne smije zaboraviti da je ovo nogomet. Zato ne treba ništa prejudicirati, već mirno pričekati rezultate i nakon toga pogledati Pravilnik koji govori o konačnom redoslijedu na prvenstvenoj ljestvici (članak 49.), a on kaže:

– Plasman se utvrđuje na osnovu osvojenih bodova u prvenstvu po bod sistemu. Momčad koja je pobijedila dobiva tri boda, a kod neriješenog rezultata svaki klub osvaja po jedan bod. Za natjecanje se vodi tablica. Tablica sadrži rezultate odigranih kola, imena momčadi, broj postignutih i primljenih pogodaka i broj osvojenih bodova. Plasman na tablici se određuje zbrojem osvojenih bodova. Ako klub osvoji isti broj bodova, odlučuje razlika između postignutih i primljenih pogodaka. U slučaju da je razlika ista, bolje mjesto na tablici zauzima klub koji je postigao više pogodaka. Ako su postigli isti broj pogodaka onda dijele mjesta koja im pripadaju. Izuzetno ako je riječ o mjestu koje odlučuje o prvaku ili o mjestu koje povlači prijelaz u viši ili niži stupanj natjecanja, kod jednakog broja bodova, plasman se utvrđuje na osnovu dodatne tablice od rezultata koje su u međusobnim susretima ostvarili klubovi sa jednakim brojem bodova u međusobnim susretima. Ako je zbroj bodova isti, odlučuje razlika između postignutih i primljenih pogodaka, a ako je i ova razlika jednaka, odlučuje veći broj postignutih pogodaka – stoji u Pravilniku.

Posebno je zanimljiv 3. stavak članka 49. koji kaže da ako svi klubovi imaju isti broj bodova, onda se plasman utvrđuje na osnovu dodatne tablice. Pogled na tu tablicu govori da je u najpovoljnijoj situaciji Mladost (MB), a u najnepovoljnijoj Radoboj.

  1. Mladost (MB), 16 bodova (17 postignutih i 21 primljeni gol)
  2. Jedinstvo, 13 bodova (20-15)
  3. Oroslavje, 11 bodova (16-15)
  4. Radoboj, 10 bodova (17-19)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba