Evo koji su simptomi

Razvio se novi soj COVID-a. Posebno ugroženi stariji i kronični bolesnici

Objavljeno: 04.06.2024. zagorjeinternational

Razvio se novi soj koronavirusa u SAD-u, a Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izvještava o ubrzanom širenju. Naime, varijanta KP. 2 je krajem travnja činila 16 posto slučajeva, a sada čini više od 28 posto infekcija, prenosi Nacional

KP. 2 je dio obitelji omikron i pripada skupini novih sojeva poznatih kao FliRT, koje karakteriziraju mutacije na njihovim šiljastim proteinima koje omogućuju virusu da izbjegne imunitet od cijepljenja ili prethodnih infekcija. 

Isto tako, varijanta FliRT-a, KP.1.1, koja uzrokuje 7,5 posto infekcija, također je u porastu.

Simptomi ovih varijanti FliRT-a uključuju curenje iz nosa, grlobolju, umor, glavobolju, kašalj, bolove u mišićima, groznicu, mučninu, proljev i gubitak okusa ili mirisa te otežano disanje. Većina oboljelih ima blage simptome, no ima izuzetaka, pa tako neki pojedinci mogu doživjeti teške simptome, uključujući poteškoće s disanjem nakon gubitka osjeta okusa i mirisa. 

Najvećem riziku izložene su osobe starije od 65 godina, a rizik se dodatno povećava s brojem temeljnih zdravstvenih stanja kao što su bolesti srca, kronične bolesti pluća, pretilost i kronična bolest bubrega. Dojenčad mlađa od šest mjeseci i trudnice također su u većem riziku. 

Porast infekcija predviđa se tijekom ljetnih mjeseci. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba