DONJA VOĆA: Organizirana dječja radionica 'Potraga za blagom u predšpiljskom prostoru'

“Odlučili smo odvesti djecu u školu u prirodi s jednom idejom – kako im približiti vrijednost i značaj špilje Vindije”

Objavljeno: 04.06.2024. zagorjeinternational

Špilja Vindija koja se nalazi u općini Donja Voća pravi je arheološki biser Varaždinske županije i Republike Hrvatske te je kao takva jedinstvena u svijetu po bogatstvu nalazišta neandertalca. Uz to, služi kao dokaz kontinuirane nastanjenosti ovog kraja pa je s pravom prije 60 godina proglašena paleontološkim spomenikom prirode. Značaja same špilje itekako su svjesni u Donjoj Voći te su povodom tog jubileja pripremili bogat program koji u sklopu ‘Dana špilje Vindije’ traje od 31. svibnja do 29. lipnja.

Danas je u suradnji Općine, Osnovne škole Andrije Kačića Miošića Donja Voća i Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Odsjeka za arheologiju organizirana radionica ‘Potraga za blagom u predšpiljskom prostoru’. Osnovnoškolci su uživali u predavanju studenata arheologije, zatim u potrazi za blagom te na kraju u pub kvizu.

Zabavan dan s raznim aktivnostima

Načelnica Donje Voće Sanja Kočet naglasila je vrijednost špilje Vindija.

– U sklopu obilježavanja proglašenja špilje paleontološkim spomenikom prirode organiziramo niz raznih sadržaja, naši ‘Dani špilje Vindije’ traju sve do 29. lipnja. Danas smo odlučili odvesti djecu u školu u prirodi s jednom idejom: kako im približiti vrijednost i značaj špilje Vindije – poručila je načelnica Kočet.

Djeci su predavanje održali asistent na Katedri za prapovijesnu arheologiju Filozofskog fakulteta Marko Banda i studentice Mirna Šandrić i Katarina Lukač.

– Čast nam je biti ovdje jer špilja Vindija ima veliku važnost i značaj za ovaj kraj, ali i općenito za cijelu Republiku Hrvatsku – kazao je Banda.

Ravnateljica Osnovne škole Andrije Kačića Miošića, Ksenija Čretni, kratko nam je rekla da su djeca uživala u deset radionica. Druženje je završilo zajedničkim ručkom.

Evo što vas još čeka

Manifestacija ‘Dani špilje Vindije’ nastavlja se u subotu, 15. lipnja, kada je na rasporedu ‘Astro piknik’ koji će biti edukativnog karaktera s predavanjem ‘Planetarij na otvorenom’ i teleskopom na igralištu NK Vindije u Donjoj Voći s početkom u 20 sati. Organizirane su i brojne radionice, a one za djecu od 1. do 4. razreda na rasporedu su u ponedjeljak, 17. lipnja, gdje će maleni arheolozi moći iskusiti svoje prvo iskapanje pod vodstvom arheologinje Darije Dunjko. Arheološko iskapanje za djecu bit će od 9:30 do 12 sati ispred špilje Vindija.

Subota, 22. lipnja, također je rezervirana za djecu, ali ovog puta je filmskog karaktera. Tako će djeca moći uživati u filmu o omiljenoj pretpovijesnoj obitelji Kremenko na igralištu NK Vindije. Za kraj su iz Općine stavili sportski dio s atraktivnom utrkom ‘Špilja Vindija Trail’ koja starta 29. lipnja u 18 sati, a odmah nakon nje sportaši će moći odmjeriti snage na ‘Wannabe’ neandertalskim sportskim igrama.

Kako to priliči svakom završetku odlične manifestacije, pripremljen je i zabavni dio. Prvo na pozornici na igralištu NK Vindije kreće 90’s party DJ, nakon kojeg dolazi popularna Ivana Banfić, a i after party je zagarantiran pa ovaj dio manifestacije dobiva naziv ‘Špilja Vindija Trail & Dance’. Medijski pokrovitelj manifestacije je Zagorje International.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba