Kandidati Fair play liste 9 nu Varaždinu i Čakovcu predstavili svoj europski program:

“Zajedno razvijamo najuspješnije hrvatske regije”

Objavljeno: 03.06.2024. zagorjeinternational

Kandidati Fair play liste 9 Krunoslav Lukačić, Matija Posavec, Radimir Čačić i Valter Flego predstavili su danas u Varaždinu i Čakovcu svoj europski program. Uz sjever Hrvatske i Istarsku županiju, lista 9 predstavlja najrazvijenije i najnaprednije hrvatske regije, najjače regionalne opcije i nacionalne zajednice, različita podneblja i kulture. 

Kandidati su posjetili Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin, jedan od četiri takva centra u zdravstvu u cijeloj RH. Velike projekte sufinancirane EU sredstvima posjetili su i u Međimurskoj županiji, poput europskog muzeja Riznice Međimurja te Centra znanja Međimurske županije u Čakovcu, koji sinergijom javnih, obrazovnih i istraživačkih institucija pruža podršku razvoju stalnorastućeg međimurskog gospodarstva. Kandidati su posjet Sjeveru završili na Mađerkinom bregu, 341 metar visokom vidikovcu u Štrigovskom kraju, s kojega se za lijepa vremena pruža veličanstven pogled na četiri EU članice – Austriju, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku. 

Održiva i prosperitetna Europa

Kandidat HNS-a Krunoslav Lukačić, 10. na Fair play listi 9, istaknuo je kako su program i ciljevi njegove liste jasni.

– Gradimo održivu i prosperitetnu Europu zajedno! Kroz pametno usmjerene investicije potaknut ćemo gospodarski rast, stvoriti nova radna mjesta i unaprijediti kvalitetu života građana. Podržavamo poduzetnike i potičemo inovacije. Povećavat ćemo konkurentnost gospodarstva ulaganjem sredstava EU fondova u istraživanje i razvoj vještina. Rastom BDP-a posljedično dolazimo i do većih plaća, a indeksacijom i do većih mirovina. Uz istraživanje u razvoj, ističemo važnost investicija u infrastrukturu, obrazovanje i razvoj vještina, kao i održivost i zelenu ekonomiju. Moramo imati modernu infrastrukturu, radnike spremne za poslove budućnosti, a razvoj zelen i održiv – poručio je Lukačić.

Međimurski župan Matija Posavec i kandidat broj 2 Fair play liste 9 naglasio je da su EU vrijednosti ukorijenjene u sjever Hrvatske.

– EU nije cilj, nego sredstvo, i zato treba znati koristiti mogućnosti koje EU nudi. Sjever Hrvatske je uz Istru u tome najbolji. Nakon 10 godina članstva, imamo jasne brojke koje pokazuju razvijenost naših regija i pametnu iskorištenost EU fondova. Fair play lista 9 je potpora najranjivijim skupinama društva – našim umirovljenicima, a u Briselu ćemo se zalagati i za poboljšanje prometne infrastrukture u RH, posebice željezničke, u čemu je Valter iznimno uspješan – dodao je Posavec.

Predsjednik Reformista i kandidat broj 11 na Fair play listi 9 Radimir Čačić podsjetio je da se 80 posto svih investicija u RH realizira europskim novcem.

– Podršku našoj Fair play listi 9 i meni osobno, dolaskom u Hrvatsku formalno je dao i Sandro Gozi, kandidat EU liberala za predsjednika Komisije. Gozi je javno podržao i naše programske ciljeve vezane za izgradnju domova za starije. Predlažemo također uvođenje vrtića u besplatni sustav te izgradnju studentskih domova sa subvencioniranim cijenama. Priuštivo stanovanje u RH je uz dugoročna sredstva uz 1 posto kamate rješivo kroz dokazani model POS-a, koji sam uspostavio u Račanovoj Vladi. Najveći EU projekt za sjever je brza pruga, koja iako je posebno navedena u programu Vlade, a EU ju je spremna financirati – HDZ je zaustavlja već sedam godina – istaknuo je Čačić.

‘EU PREMIUM’ 

Na kraju, nositelj Fair play liste 9, IDS-ov europarlamentarac Valter Flego, osvrnuo se na jedan od svojih prioriteta za drugi europski mandat.

– Želim uvesti ‘EU PREMIUM’ kategoriju, kojom ću zaštititi najbolje i najkvalitetnije hrvatske proizvode. Tako ćemo stati na kraj varanju potrošača i zakidanju naših vrhunskih proizvođača. Osigurat ću da proizvođači naših najboljih proizvoda budu zasluženo prepoznati na tržištu kao najbolji. U drugom mandatu želim završiti posao! Čast mi je bila provesti dan u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, u društvu mojih kolegica i kolega, dokazano uspješnih pojedinaca, koji rade za svoj kraj, kao što ja radim za Istru i Kvarner. Zajedno nastavljamo razvijati naše regije, na svim razinama vlasti, od lokalne do europske – zaključio je Flego.

Najnovije po kategorijama

VIDEO: “Sigurno za mališane, sigurno za Zemlju: Etherealov tekstil beskompromisne je kvalitete, upravo zbog ljubavi utkane u njega”

PREPOZNALE IH I MAME I BEBE, ALI BANKE NE: Ethereal, jedinstvena tvrtka iz Zagorja, protiv nepotrebnog gomilanja tekstila bori se Crowdfunding kampanjom u cilju bolje budućnosti djece - pomozite im u plemenitoj misiji

VIDEO: “Sigurno za mališane, sigurno za Zemlju: Etherealov tekstil beskompromisne je kvalitete, upravo zbog ljubavi utkane u njega”

Objavljeno: 22.06.2024. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba