Završen bogat program obilježavanja Dana državnosti u Đurmancu

Mještani uživali u folklornim i glazbenim nastupima, a upoznali se i s radom K9 jedinice Carinske uprave RH

Objavljeno: 03.06.2024. zagorjeinternational

U organizaciji Općine Đurmanec, KUD-a Đurmanec, DND-a Đurmanec, Sportskog društva Đurmanec, Udruge hrvatskih branitelja sv. Juraj Đurmanec i Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade ‘Tigrovi’ Krapinsko – zagorske županije te pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, u općini Đurmanec traje obilježavanje Dana državnosti uz bogat program.

Poznata imena  

Svoj godišnji koncert pripremio je domaći KUD, a u petak navečer su pod šatorom ispred đurmanečke Osnovne škole nastupile Ženska vokalna skupina ‘Lire’ i tamburaši KUD-a Đurmanec te njihove gošće, ŽVS ‘Strune’ iz Pregrade. Nakon njih, koncert je održala grupa ‘Pandora’ i zvijezda večeri Mladen Grdović koji je pred mnogobrojnom publikom otpjevao svoje bezvremenske hitove. 

Program se nastavio u subotu ujutro predstavljanjem K9 jedinice Carinske uprave RH, u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja sv. Juraj Đurmanec. 

Uime Općine sve prisutne je pozdravio predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Marijan Cesarec, ujedno i djelatnik Carinske uprave koji se predstavio sa svojim psom Arwenom, a tu su bili i Branko Medančić sa psom Daxom te voditelj Željko Miloš i pas Kala. U kratkoj pokaznoj vježbi pokazali su kako psi otkrivaju duhan, eksploziv i oružje, nakon čega je održana i kratka prezentacija o radu Carinske uprave i psima te kviz za djecu, a najboljima su dodijeljene i nagrade. Svim posjetiteljima prikazana je i ostala oprema koja se koristi tijekom pretraživanja vozila i u drugim aktivnostima. 

Program obilježavanja Dana državnosti završen je u subotu koncertom Kulturno-umjetničkog društva Đurmanec, nastupom nastup ‘Aquarius’ banda te koncertom zvijezde hrvatske estrade Lidije Bačić u šatoru kod OŠ.

Na koncertu održanom u Osnovnoj školi Đurmanec nastupile su sve sekcije KUD-a Đurmanec – mlađa folklorna skupina Buhice, starija folklorna skupina Tratinčice, tamburaška skupina, tamburaški pomladak i odrasla folklorna skupina, a uz domaćine, nastupili su i njihovi gosti iz općine Bednja, KUD Cvetlinski zvon. 

Svojim izvedbama KUD Đurmanec oduševio je mnogobrojnu publiku, a predsjednica KUD-a Maja Pavić rekla je kako je KUD osnovan 2007. godine i djeluje u sedam sekcija.

Njegovanje običaja i tradicije

– Osim ovih sekcija koje su nastupale, tu su i dramska sekcija i ŽVS Lire. Stručna voditeljica pjevanja je Lucija Vrhovski, tamburaša Hrvoje Klasić, dok folklorne sekcije vodim ja. Trenutno brojimo 80-ak aktivnih članova i jako smo zadovoljni tom brojkom. Drago mi je što se u rad KUD-a uključilo puno djece i što postoji interes za njegovanje običaja i tradicije – istaknula je Pavić.

Dodala je kako je prezadovoljna sa svojim članovima koji su za ovaj godišnji koncert marljivo vježbali cijelu godinu i u sva tri dana dali svoj maksimum. 

Koncert KUD.a, kao i sva ostala događanja, podržao je i načelnik Damir Belošević kojemu je drago da su se uključile i brojne udruge.  

– Zadovoljstvo je da je KUD Đurmanec  pripremio ovakav veličanstven koncert u sklopu proslave Dana državnosti. Nadam se da će i ubuduće svojim angažmanom uveličati i uljepšati sva događanja u našoj općini – naglasio je Belošević koji je ujedno zahvalio svim suorganizatorima na njihovom doprinosu u proslavi Dana državnosti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba