S njim je otišla i supruga Sanja

Milanović otputovao u zemlju u koju hrvatski predsjednik nije kročio više od 30 godina

Objavljeno: 03.06.2024. zagorjeinternational

Prije deset godina Zoran Milanović, tada kao premijer, držao je palčeve i navijao za hrvatske nogometaše na utakmici Svjetskog prvenstva protiv Brazila. Sada se vraća, ali u funkciji predsjednika. Poziv iz Latinske Amerike nije odbio, prenosi Dnevnik.hr.

– Uvijek kad dođe vlast, pogotovo predsjednik Republike, to je uvijek veselje – kaže Dubravka Sidonija Šuto iz Sao Paola.

Procjenjuje se da, poput Dubravke, hrvatske korijene ima oko 80.000 ljudi, tisućama kilometara daleko od domovine predaka. Ona kaže da Hrvata u Brazilu ima mnogo, a bi li predsjednik tamo mogao naći neke rođake, nikad se ne zna. Raširenih ruku Milanovića čekaju u Rio de Janeiru, ali i Sao Paolu, gradu po broju stanovnika četiri puta većem od Hrvatske. Milanović želi bolju sliku političkih odnosa, a gospodarstvenike pokušati nagovoriti na nova ulaganja.

Svečani ručak

Uz službeni doček brazilski predsjednik Inacio Lula da Silva za hrvatsku delegaciju priprema i svečani ručak. Predsjednik ljevičar radničkog podrijetla zbog korupcije je bio i u zatvoru. Optužbe su odbačene. Milanović planira sastanak i s čelnim čovjekom nacionalnog kongresa. Duže od tri desetljeća nijedan hrvatski predsjednik službeno nije posjetio Brazil.

– To je jedna moćna i bogata zemlja, s Brazilom je vrijedno surađivati – poručuje Drago Štambuk, bivši hrvatski veleposlanik u Brazilu.

U Milanovićevu društvu su predstojnik njegova ureda, savjetnik za vanjsku politiku i supruga. Troškove putovanja dijele gosti i domaćin.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba