Proizveli smo čak 100 milijuna litara mlijeka manje nego prije dvije godine

KATASTROFA: U RH se dogodio najveći pad stočne proizvodnje u povijesti

Objavljeno: 03.06.2024. zagorjeinternational

Najveći pad stočne proizvodnje u povijesti u Hrvatskoj dogodio se tijekom protekle godine, piše Danica

Otkrivaju to novi privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku za 2023. godinu. Proizvodnja mesa i poljoprivrednih kultura već godinama je u slobodnom padu, ali ono što se dogodilo lani slobodno se može nazvati katastrofom. 

Prirast goveda iznosio je oko 78.000 tona te je za 18 posto manji nego prije dvije godine. Prirast svinja manji je za 14 posto te je lani iznosio 147.800 tona. Prirast ovaca pak u padu je za 26 posto. 

Kad je riječ o kravljem mlijeku, lani smo ga proizveli oko 407 milijuna litara, što je 20 posto manje nego pretprošle godine. Dakle, to je 100 milijuna litara mlijeka manje nego tijekom 2022. godine! 

Hrvatska je po proizvodnji mlijeka uvjerljivo najgora u EU: proizvodi tek 44 posto godišnjih potreba, otkrivaju podaci Eurostata za 2022. godinu. 

Kako je lanjski pad domaće proizvodnje, navode novi podaci DZS-a, iznosio čak 20 posto, samodostatnost Hrvatske u mlijeku ovog trena je osjetno manja od 40 posto! A to znači da više od 60 posto godišnjih količina moramo uvoziti. 

U padu je i proizvodnja jaja: lani smo ih imali oko 631 milijun komada, što je manje za 5 posto u odnosu na godinu ranije. Proizveli smo, dakle, 36 milijuna jaja manje. Pritom su jaja tijekom prošle godine u Hrvatskoj bila najskuplja u EU.

Najnovije po kategorijama

VIDEO: “Sigurno za mališane, sigurno za Zemlju: Etherealov tekstil beskompromisne je kvalitete, upravo zbog ljubavi utkane u njega”

PREPOZNALE IH I MAME I BEBE, ALI BANKE NE: Ethereal, jedinstvena tvrtka iz Zagorja, protiv nepotrebnog gomilanja tekstila bori se Crowdfunding kampanjom u cilju bolje budućnosti djece - pomozite im u plemenitoj misiji

VIDEO: “Sigurno za mališane, sigurno za Zemlju: Etherealov tekstil beskompromisne je kvalitete, upravo zbog ljubavi utkane u njega”

Objavljeno: 22.06.2024. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba